Joodse gemeenschap trots op “hun” Blanche na bijzonder prestatie op Eurovisie Songfestival


Met een knappe 4de plaats op het Eurovision, wist de 17-jarige Ellie Delvaux, bij het publiek bekend onder haar podiumnaam “Blanche”, duidelijk de harten van de Europese televisiekijkers voor zich te winnen. De Joodse gemeenschap in Brussel, en dan in het bijzonder de jeugdbeweging Hazhomer Hatzair, zijn bijzonder opgetogen dat “hun” kandidate zo goed scoorde. Ook in Israël werd uitgekeken naar de prestatie van Blanche die door de Times Of Israel Ellie omschreven werd als een “vurige zioniste”.

Hoofdredacteur Freilich was bij de eersten om via zijn twitter zijn gelukwensen aan haar over te maken en voegde er ook enkele foto’s van Blanche in uniform van de Joodse jeugdbeweging aan toe:

Vanuit het Koninklijke Paleis volgde een tweet met” Congratulations @blanchemusicbe! Well done! De VRT sloot zich daar met een ” “Dat we trots zijn op jou, @blanchemusicbe! Zo goed gedaan”!

Jodendom

Advertentie

Blanche, die naar een joodse school ging toen ze jonger was, is al meer dan tien jaar lid van de zionistische jeugdbeweging Hashomer Hatzair en spreekt ook vlot Hebreeuws. Vandaag is ze er als monitrice actief waar ze leiding geeft aan de nieuwe lichting lagere schoolkinderen. De beweging steunt op drie pilaren: jodendom, zionisme en socialisme en  stond aan de oorsprong van de kibboets-beweging in Israël.

Volgens een artikel in The Times of Israel konden Israëlische kijkers naast de kandidaat uit eigen land, Imri Ziv, ook supporteren voor Blanche die ze als een “vurige zioniste” omschreven. Blanche feliciteerde in februari via Twitter trouwens haar Israëlische collega bij zijn nominatie voor het Songfestival.

In een interview met het franstalig Joods blad, Regards, zei Blanche dat het enthousiasme in haar jeugdbeweging “enorm” was en dat niemand kon geloven hoe snel alles voor haar is gegaan. Ze vertelde ook hoe ze voor een concert samen met andere kandidaten optrad in verschillende steden waaronder Tel Aviv. “Toen ik op het podium stond heb ik enkele woorden Hebreeuws gesproken en iedereen was geschokt” (zie hier op Youtube), weinigen wisten toen dat de Belgische ook Joodse roots had.

Kunst bezielt familie Delvaux

Blanche, de derde voornaam op het paspoort van Ellie, heeft haar talent niet van vreemden want ook haar moeder zingt en is actief als beeldhouwster. Pianoles krijgt ze dan weer van haar grootmoeder. Blanche deed al eerder podiumervaring op met haar opgemerkte deelname aan The Voice Belgique. Blanche komt trouwens uit een artistiek nest. Papa Delvaux is daarnaast ook haar manager terwijl haar broer de sociale media voor haar opvolgt.