Sponsorloop Jesode Hatora overtreft alle verwachtingen

Enkele van de deelnemers (foto: Moshe Yonathan)

De eerste ‘sponsorloop’ van de Joodse Jesode-Hatoraschool in Antwerpen bleek een schot in de roos te zijn. Niet alleen beleefden honderden kinderen hierdoor een sportieve namiddag, ook een organisatie voor het goede doel, Chai Lifeline, werd beloond met een mooie cheque.

Naar goede traditie houden basisscholen op het einde van het schooljaar een schoolfeest. Dat is ook de gewoonte van de Antwerpse Joodse basisschool Jesode Hatora. Thema dit schooljaar was “sport” en zo kwam men op het idee om een sponsorloop te organiseren. Nog nooit was een dergelijk event georganiseerd in joodsorthodox Antwerpen. Zou het wel aanslaan bij de ouders? Een goed doel vinden, was wel gemakkelijk. Er werd gekozen voor Chai Lifeline. Deze van oorsprong Amerikaanse Joodse non-profit heeft al veel ervaring met sportsponsoring en is ook goed ingeburgerd in Joods Antwerpen. Chai Lifeline bekommert zich om families met ernstig zieke kinderen. Hun vrijwilligers, Big Brothers en Big Sisters, proberen het (on)mogelijke te doen om deze loodzware druk op het gezin van het kind te verlichten.

Op sportief vlak was de sponsorloop een meevaller. De kleuters trokken op “eendjesjacht” op de Dageraadsplaats, zonder zich te bekommeren om de koude voorjaarswind. De jongens van de basisschool liepen de blok om, rond de school, aangemoedigd door enthousiaste kleuters, mama’s, papa’s en toevallige passanten. Sommige leerlingen liepen tot vier keer het blokje rond.

Op de foto Betty Maier, Zaza Finkelstein & Debbie Aftergut van Chai Lifeline

Maar het meest verassende was toch de opbrengst. De door de leerlingen meegebrachte enveloppen bevatten wel heel veel geld. Alles werd geteld en verschillende keren herteld, want zo veel had werkelijk niemand verwacht. Op het feest was de school dan ook heel erg fier om aan Betty Maier van Chai Lifeline een cheque te kunnen overhandigen van maar liefst €11.930,24. De ouders van de kinderen hadden het concept van de sponsorloop wel degelijk zeer goed begrepen.

(tekst: Lieve Schacht)