Onbegrip na uitspraken Zuhal Demir over Joodse scholen

Onderwijs in een Joodse school in Antwerpen

In de Joodse gemeenschap heerst groot onbegrip over de uitspraken van federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Zuhal Demir (N-VA). Zij omschreef het toelaten van joods-orthodoxe scholen als een “historische fout”.

Eerst even dit, het gaat in deze discussie om de erkende en door de staat gesubsidieerde Joodse scholen en niet om privéscholen die vallen onder het collectief huisonderwijs.

Meester Isaac Lesman van advocatenkantoor Lexlitis in Antwerpen (die afstudeerde aan een Joodse school) reageert scherp:

“Dergelijke uitspraken zijn schandelijk, ons onderwijs gaan vergelijken met groepen die het terrorisme financieren en die meisjes verplichten om vanaf een jonge leeftijd een hoofddoek te dragen kan niet door de beugel. De Joodse scholen zijn steeds in orde geweest met alle Belgische en Vlaamse wetten en decreten en mogen daar fier op zijn.”

Tienduizenden leerlingen

Minister van Onderwijs Crevits bij de 120-ste verjaardag van een Joodse school in Antwerpen (archiefbeeld Joods Actueel)
Advertentie

De erkende Joodse scholen in ons land zijn een vaststaand feit, zoals er ook overal ter wereld joodse scholen bestaan. De oudste daarvan, de Jesode Hatoraschool bestaat al sinds 1885. Samen hebben de Joodse scholen tienduizenden Joodse leerlingen voortgebracht met een erkend diploma, dat men daar nu vragen bij stelt komt bij velen hard aan.

Raphael Werner van het Joods Forum:

“We zouden mevrouw Demir graag uitnodigen om het Joodse onderwijs te bezoeken om haar van haar ongelijk te overtuigen. Ik ben zelf orthodox joods en ben afgestudeerd aan een Joodse school”.

De studenten die afstuderen aan de erkende Joodse scholen zijn ook helemaal klaar om hogere studies aan te vangen en de Joodse scholen tellen onder hun alumni burgerlijk ingenieurs, architecten, advocaten, handelaars, dokters en meer.

Ook staan Joodse scholen niet direct bekend om het prediken van haat en geweld en zijn zowel geweld als tienerzwangerschappen en drugsproblematiek er onbestaande.

Claude Marinower: “Weet Demir wel waar ze over spreekt”?

Claude Marinower, Antwerps schepen van Onderwijs (Open VLD) en afgestudeerd aan de Joodse Tachkemonischool reageert:

Advertentie

“Met alle respect, maar weet mevrouw Demir waarover ze spreekt? Ik denk dat ze alles op een hoop gooit, is het verkiezingskoorts? Zij is toch meer dan drie jaar districtsvoorzitter geweest van het district Antwerpen, waar de joodse scholen zich bevinden.

De vergelijking is hoogst verrassend, men moet zich vooral hoeden, zeker bij zulke delicate onderwerpen om iedereen over één kam te scheren. Er zijn nu eenmaal veel verschillen, ook binnen het Joods onderwijs maar mijn standpunt is duidelijk, alle scholen kunnen erkend worden mits ze voldoen aan de grondvoorwaarden rond eindtermen, taal en gelijke kansen. Eens daarover een akkoord bereikt is, dan behoort het niet toe aan politici om over deze scholen te oordelen. Als er een probleem is dan moet de administratie en de inspectie zijn werk doen en daarop toezien.”


Harvard Fellowship

Van een aparte meisjesklas in Antwerpen tot PhD in Harvard

Het klopt dat Joodse scholen apart onderwijs organiseren voor jongens en meisjes maar dat was in Vlaanderen vele generaties lang de meest normale zaak ter wereld. Dat hiermee de vrouw wordt gediscrimineerd is nonsens – elitescholen organiseren tot op de dag van vandaag om pedagogische redenen nog steeds apart onderwijs voor jongens en meisjes.

Dat er geen discriminatie is van Joodse meisjes bewijst dit verhaal van deze maand nog. De Antwerpse Tamara Morsel die pas 30 jaar jong is behaalde haar doctoraat en werd begin deze maand toegelaten tot de Harvard Society of Fellows, één van de meest selecte verenigingen ter wereld van mensen die omwille van hun grote academische verdiensten geselecteerd worden. Tamara Morsel studeerde af aan een Joodsorthodoxe school in Antwerpen.


“Studenten een voorbeeld”

Ludo Van Campenhout, begrijpt de uitspraken van zijn collega partijgenote niet.

“Ik ben vorig schooljaar nog aanwezig geweest op de proclamatie in een Joodse school en deze studenten zijn een voorbeeld en waren klaar voor hoger onderwijs.

Ik denk in het algemeen dat we moeten stoppen met de joden het slachtoffer te maken van al wat er mis loopt met de islambeleving in Vlaanderen.”

Lees hier de reactie van burgemeester De Wever.