Weeral grafvandalisme nu op Joodse begraafplaatsen in Polen

Joodse graven
Joodse graven

Joodse begraafplaatsen in Europa maar ook elders in de wereld zijn keer op keer het doelwit voor antisemieten en ander respectloos tuig. Dat was ook het geval in de Poolse stad Wroclaw, daar werden recentelijk 63 graven op de Joodse begraafplaats zwaar gevandaliseerd.

De politie greep in toen ze sloopgeluiden opvingen op de Joodse rustplaats. Een aantal grafstenen bleken zwaar beschadigd te zijn en anderen omver geworpen. De jongeren wilden de stenen gebruiken om er een “kasteel” mee te bouwen, verklaarden ze. Nog geen week later werden opnieuw 69  joodse grafstenen omvergetrokken in Bielsko-Biala. Een aantal van de stenen werd compleet aan diggelen geslagen. Ook in deze stad zijn enkel jonge tieners (12 tot 13-jarigen) als daders geïdentificeerd. Het onderzoek naar hun motieven is nog niet afgerond.

Polen maar ook alle andere Europese landen hebben met de regelmaat van een klok af te rekenen met vandalisme en graffiti op Joodse begraafplaatsen. Terwijl het in Polen, althans volgens de eerste vaststellingen om respectloze tieners gaat, was dat zeker niet het geval in Belfast waar in april Joodse graven werden geschonden. De politie daar behandelt deze zaak als een haatmisdrijf.

In het Franse Straatsburg werd vorige week de ingang van de Joodse begraafplaats beklad met Allah Akhbar-slogans. In 2019 werden op deze begraafplaats een honderdtal graven door neo-nazi’s beklad met swastika’s en haatboodschappen

België
In ons land is het schenden van Joodse graven eveneens aan de orde. Niet de recentste maar de ergste voorvallen werden genoteerd in Ukkel. Daar werden in 2012 Joodse graven geschonden, kisten opengebroken en werden zelfs beenderen verspreidt over de site. Schokkend waren de vernielingen aan het Nationaal Monument voor de Joodse slachtoffers in Anderlecht, waar originele documenten uit een afgesloten ruimte werden ontvreemd en een urne met asse van Auschwitzslachtoffers op de site van het memoriaal geledigd werd.

Advertentie

Overheidsschendingen
Joodse begraafplaatsen worden ook  het slachtoffer van ‘overheidsvandalisme’ zoals het geval was in de stad Bielsko-Biala in Polen. Daar vernietigde de overheid een volledige Joodse begraafplaats door er een sportcentrum op te bouwen. De stedelijke autoriteiten hebben schuld erkend en een herdenkingsplaats gecreëerd waar de grafstenen bijeen gebracht werden (lees ook hier).

Een minder bekend maar duidelijk geval van schending van graven door een overheid kregen IDF-soldaten te zien. Toen in 1967 Jeruzalem na de zesdaagse oorlog terug in oorspronkelijke Joodse handen kwam, bleek dat de Al Aksa-moskee als schapen- en geitenstal in gebruik was maar ook dat de Jordaniërs aan de buitenkant urinoirs hadden geïnstalleerd die ze hadden opgetrokken uit Joodse grafstenen.