Israëlische hulpverlener geeft hartverscheurend rapport uit Moldavië


Antwerpenaars kennen Hatzalah als de Joodse ambulanciersdienst die op scooters door de stad rijden om snel hulp te bieden aan Joden en niet-Joden in nood. De Antwerpse afdeling van deze organisatie liep echt in de kijker toen ze in maart 2016 als eersten arriveerden om slachtoffers te helpen na de bomaanslag in op de luchthaven in Zaventem.

Op dit moment is de Israëlische tak van de hulporganisatie zeer bedrijvig om vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Oekraïne te helpen wanneer die arriveren in Moldavië. Twee uur geleden publiceerde Joop Soesan vanuit Israël daarover het volgende bericht.

Een delegatie van 15 artsen, medici en paramedici van de vrijwillige hulporganisatie van Israël, United Hatzalah , was de eerste internationale hulporganisatie ter plaatse in Moldavië en hielp ongeveer 70.000 vluchtelingen die uit Oekraïne vluchtten. “Wij zijn de enigen hier”, zei Linor Attias tegen ISRAEL21C, een United Hatzalah noodsituatiemanager die zondagmiddag in Kishinev, de hoofdstad van Moldavië, aankwam. (Later in de week zou een team van de Israëlische humanitaire hulporganisatie IsraAID aankomen in de Moldavische stad Palanca.) Attias zei in het telefoongesprek, dat er naar schatting 500.000 Oekraïense vluchtelingen zijn gevlucht naar Polen, waar andere internationale hulporganisaties hen helpen. Moldavië is een minder ontwikkeld land zonder zoveel middelen, zei ze.

“Moldavische functionarissen weten niet hoe ze met een civiele noodsituatie als deze moeten omgaan, maar met onze ervaring kunnen we helpen.” De vluchtelingen hebben dagenlang bij vriesweer en sneeuw te voet gereisd om de grens met Oekraïne te bereiken, aldus Attias.
“Alleen vrouwen en kinderen mogen Moldavië binnenkomen. Oekraïense mannen ouder dan 18 mogen Oekraïne niet verlaten en “moeten blijven en vechten. Eenmaal over de grens kunnen de vrouwen op geen enkele manier communiceren met hun echtgenoten, vaders en broers. Ze weten niet of ze ze ooit nog terug zullen zien.”

De United Hatzalah delegatie heeft een operatiecentrum opgezet in een synagoge in Kishinev “waar we iedereen helpen”. Onder hen bevinden zich zowel Joodse en christelijke als moslim- en hindivluchtelingen. Er is een veldhospitaal en coördinatie-eenheid om “te kijken wat er aan alle grenzen gebeurt”.

Advertentie

Poppen uit Israël
‘Alle vluchtelingen zijn getraumatiseerd’, volgens Attias. “We zijn getraind om de vluchtelingen te behandelen om posttraumatische stressstoornis te voorkomen voordat het gebeurt.”Attias, 41, liet haar twee dochters, Shoham, 12 en Tahel, 10, in Israël achter om vluchtelingen te helpen die duizenden kilometers verderop een oorlogsgebied ontvluchtten. Voordat Attias vertrok, gaven haar dochters haar poppen waar ze niet meer mee spelen om aan de vluchtende kinderen te geven. Op haar eerste dag in Moldavië zag Attias een zesjarige jongen die ernstig in shock was. “Drie dagen en nachten hield hij het been van zijn moeder vast terwijl ze reisden om in veiligheid te komen,” zei ze. “Ik gaf de jongen een van de poppen van mijn dochter en toen kalmeerde hij een beetje. Daarna vroeg ik hem of hij ons team wilde helpen en ik gaf hem een ​​officieel vest om te dragen. Eindelijk kon hij zijn moeder loslaten en kon ze slapen.” Attias vertelde haar dochters vervolgens telefonisch: “Het eerste wat ik hier gaf, was je pop.”

De delegatie heeft eten en kleding meegenomen die ze al hebben uitgedeeld. Ze beschreef hoe de vluchtelingen arriveerden met alleen de kleren op hun rug en alles achterlieten. Sommige zwangere vrouwen hebben dagenlang gelopen en vertellen ons dat ze de hartslag van hun foetus niet kunnen horen,” voegt ze eraan toe. “Er zijn grootmoeders met onderkoeling en shock. Iedereen is heel bang.”

Eerste hulp
Het veldhospitaal biedt fysieke onderzoeken ter plaatse, prenatale echografie, monitoring van de vitale functies en analyse van bloedmonsters via een Israëlisch virtueel ziekenhuis, Sheba Beyond . Dit stelt de artsen van het Sheba Medical Center in Ramat Gan in staat hun expertise te verstrekken via telegeneeskunde. United Hatzalah vrijwilligers zijn begonnen met het geven van EHBO-trainingen aan Oekraïense vluchtelingen in de opvangcentra, hotels en kampen waar ze hun toevlucht hebben gezocht in Chisinau, Moldavië. “Ons doel is om de vluchtelingen weerbaarder te maken en hen het gevoel van controle over hun situatie terug te geven”, zegt Vicky Tiferet, een van de EMT’s die de trainingssessies verzorgt die in de talen van de vluchtelingen worden gegeven. Zelf verliet ze Kiev 31 jaar geleden, als kind, met niet meer dan drie koffers en haar ouders. Ze liet haar man en vier kinderen achter in Israël om mee te doen aan de missie naar Moldavië.

Vanmorgen bracht een gecharterd vliegtuig, gesponsord door United Hatzalah in samenwerking met El Al Airlines, nog eens 40 medisch personeel, ambulancepersoneel, paramedici, artsen, psychologen en therapeuten, samen met 15 ton medische benodigdheden, voedsel, dekens, kleding, handwarmers, speelgoed, producten voor vrouwelijke hygiëne en luiers geschonken door Israëlische bedrijven om Oekraïense vluchtelingen aan de grens met Moldavië te helpen. “We zullen de extra voorraden en het personeel gebruiken om 24 uur per dag medische noodklinieken en veldhospitalen op te zetten bij de grensovergangen van Palanca en in het noorden bij Moligev, evenals in de hoofdstad Chisinau, waar veel van de vluchtelingen zijn gekomen, en we bieden hulp aan alle vluchtelingen, ongeacht ras of religie”, zegt David Krispil, plaatsvervangend vice-president operaties voor United Hatzalah en teamcommandant van het Moldavisch-Oekraïense grenshulpteam. Al het vliegtuig terugkeert, is het niet leeg. “We brengen ongeveer 150 Oekraïense vluchtelingen  met het Israëlische staatsburgerschap naar huis”, zegt Eli Beer, president en oprichter van United Hatzalah.

Lichaam en ziel
Krispil liet verder weten dat de organisatie ongeveer 1.500 Oekraïense vluchtelingen per dag bijstaat door hen te voorzien van voedsel, humanitaire hulp en gratis medische behandeling wanneer dat nodig is. Vijwilligers van United Hatzalah hebben honderden mensen behandeld voor verwondingen die ze door de koude opliepen, andere lichte verwondingen maar ook hartaandoeningen ten gevolge van stress. Daarnaast biedt de Eenheid Psychotrauma en Crisisbestrijding emotionele steun aan de vluchtelingen. “Als ze onze Israëlische vlag zien, voelen ze zich veilig”, zei Attias. “Het is ongelooflijk dat in 2022 mensen vluchten voor hun leven, hun huizen achterlatend, niet wetend of ze ooit terug kunnen keren”, zei ze. Ze voelt het als haar verantwoordelijkheid – en ook als haar voorrecht – om daar te zijn. “Ik vertegenwoordig de 6.200 vrijwilligers van United Hatzalah en vertegenwoordig ook Israël” besluit Attias: “Dit is Israël op zijn best. Wij zijn vrijwilligers die levens willen redden.”

In zijn dagelijkse podcast vanuit Ir Yamin in Israël praat Joop Soesan je helemaal bij over het nieuws in het Beloofde Land. Vandaag gaat het over de Covidcijfers maar is er ook een lang gesprek met Esther Voet, van het NIW, die Oekraïne kent als geen ander. Zij geeft je een zicht op verdere hulpacties in het aangevallen land. Zondag komen 300 Oekraiense Joden aan in Israël. Er vertrekken opnieuw Israëlische hulpverleners naar het land en naar het grensgebied en je krijgt er informatie over de mogelijke bemiddelingsrol van premier Bennett en nog veel meer nieuws.  Dat kan je via deze link beluisteren.

 

Advertentie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.podbean.com/media/share/pb-387×2-11c0694?utm_campaign=w_share_ep&utm_medium=dlink&utm_source=w_share