Garagist weigert Joodse klanten door Israëlische Ruslandpositie

Garagist Ludo Eyckmans van de Skodagarage in Hoevenen laat in een brief weten dat zijn bedrijf sinds kort geen Joodse klanten meer zal ontvangen. Hij doet dat, naar eigen zeggen, omdat hij de positie van Israël tegenover Rusland onaanvaardbaar vindt. Het Forum der Joodse organisaties reageert geschokt en belooft juridische stappen. Belgische Joden hebben helemaal geen Israëlische nationaliteit en hebben ook geen invloed op wat Israël beslist. Tot slot blijk ook nog eens dat de beschuldigingen tegen Israël helemaal niet waar zijn, zo blijkt.

klik voor groter beeld

Eyckmans stuurde zijn brief reeds op 21 maart naar verschillende joodse organisaties en aan de media, waaronder een kopie aan de openbare omroep.

“Sinds vandaag zijn onze Joodse klanten niet meer welkom voor onderhoud van hun voertuig of het oplossen van elektronische problemen”, schreef Eyckmans.

Het Forum der Joodse Organisaties probeerde enkele weken lang tevergeefs met de garagist in dialoog te treden. Ze legden hem uit dat Joden in ons land de Belgische, en niet de Israëlische nationaliteit hebben en dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen een godsdienst enerzijds en een nationaliteit anderzijds.

Advertentie

De Oekraïense president Zelensky toont dat trouwens goed aan, die is zelf Joods maar geen Israëlische staatsburger.

Fake News

Verder berust de informatie van de man op Fake News aangezien Israël de Russische inval wel degelijk heeft veroordeeld. De Israëlische buitenlandminister Lapid noemde de slachting in Boetjsa “een oorlogsmisdaad” en Israël stemde bij de V.N. meerdere keren tegen Rusland, inclusief vorige week bij de stemming om Rusland te schrappen uit de Mensenrechtenraad. Toch heeft Israël geen sancties tegen het regime van Vladimir Putin uitgevaardigd omdat Israël de Russische samenwerking nodig heeft in Syrië om wapenleveringen van Iran aan Hezbollah tegen te houden.

Juridische stappen

In haar reactie aan de garagist schreef het Forum der Joodse Organisaties ook nog dat Israël van alle landen in de wereld (uitgezonderd de buurlanden), de meeste humanitaire hulp per capita van de bevolking heeft aangeboden. Zo werd onder andere een groot veldhospitaal opgericht in het westen van Oekraïne.

Desondanks weigerde de garagist om zijn brief in te trekken, aldus woordvoerder Hans Knoop tegenover Joods Actueel. De Joodse organisatie heeft daarom besloten om een klacht tegen de man neer te leggen bij het parket.

Kamerlid Michael Freilich, die voor N-VA antisemitisme opvolgt in de Kamer, stelt dat discrimineren op basis van geloof en afkomst duidelijk strafbaar is. “Dit is walgelijke discriminatie en dan nog eens gebaseerd op fake news. Ik hoop dat dit niet zonder gevolgen zal blijven. Als maatschappij mogen we dit niet tolereren.”.