Misleidt de VRT haar kijkers met activistische propaganda?

Tijdens de uitzending van het bekende tv-programma ‘De Afspraak’ op maandag 13 november, toonde de redactie, geruggesteund door presentatrice en ‘moderator’ Phara De Aguirre, beelden van de Noorse dokter Mads Gilbert, die zeer dramatisch de ministers en regeringsleiders van Europa en de Verenigde Staten aanroept. In de beelden is ook geschreeuw van Palestijnen in een ziekenhuis hoorbaar. Ze noemden dit een ‘getuigenis’. Maar wat blijkt? Mads Gilbert is helemaal niet aanwezig in Gaza, en al zeker niet in het al-Shifa ziekenhuis.

Als de VRT enige journalistieke ernst aan de dag had gelegd, zou heel snel duidelijk geworden zijn dat Gilbert zich niet bevindt in Gaza. Op meerdere van zijn voorgaande posts op social media is duidelijk af te leiden dat hij zich momenteel bevindt in Caïro, de hoofdstad van Egypte.

Zijn video, waarin hij vol gespeelde dramatiek, roept: “Kan u het geschreeuw uit het al-Shifa ziekenhuis horen?” en waarop schreeuwende mensen te horen zijn, is dus zeer duidelijk bewerkt op een zeer vernuftige manier. Het is dan ook onaanvaardbaar dat de VRT heeft nagelaten om enige vorm van journalistiek onderzoek te verrichten en deze video zonder enige duiding heeft uitgezonden, als zijnde een “getuigenis”. Dit is immers manifest onjuist, aangezien deze dokter nooit ter plaatse is geweest.

Het had de VRT ook gesierd als ze bijkomend duiding hadden gegeven bij wie deze ‘dokter Mads Gilbert’ is. Mads Gilbert is immers geen onbesproken figuur. Want naast zijn functie als arts is hij ook activist en politicus voor de Noorse communistische partij. Deze affiliatie steekt hij ook niet onder stoelen of banken. Reeds in het verleden kwam hij in opspraak toen hij weigerde om Noors medisch personeel voor de NAVO-hulptroepen ten tijde van het conflict in Afghanistan op te leiden. Zijn activisme resulteerde in het stopzetten van de opleiding en een tekort aan gekwalificeerde artsen in zowel de Noorse strijdkrachten als de humanitaire inspanning in Afghanistan.

Het is ontoelaatbaar dat de VRT doelbewust, of door journalistieke onkunde, zulke propaganda verspreidt, zonder hierbij enige duiding te voorzien. Tot op heden heeft de VRT dit ook nog niet publiekelijk rechtgezet.