Hamas mag niet winnen: Moebarak / Hoe meer burgerdoden hoe beter: Hamas

President Hosni Moebarak van Egypte heeft er bij de EU delegatie die het Midden Oosten bezoekt, erop aangedrongen om Israël nog wat ruimte te geven om het gevecht tegen Hamas verder te zetten. Volgens Moebarak mag Hamas in deze strijd niet als winnaar uit de bus komen. Egypte is al langer boos op de Palestijnse terreurgroep, omdat het elke dialoog met Al Fatah onmogelijk maakt en een Egyptisch plan voor een staakt-het-vuren met Israël niet wilde verlengen.

Ondertussen raakte ook bekend dat Hamas kiest voor een militaire strategie waarbij de Israëlische troepen niet in open gebied worden aangevallen. De Palestijnse strijders verkiezen om de troepen vanuit dicht bevolkt gebied onder vuur te nemen met granaatlanceerders en mortieren. Ook de raketten tegen Israëlische steden, worden bijna enkel nog vanuit stedelijk gebied  afgeschoten. Dit maakt het voor tegen acties zeer moeilijk om geen burgers te treffen.

Maar voor Hamas zijn burgers ook een wapen geworden. Een wapen in de PR oorlog tegen Israël.  Hoe meer burgerslachtoffers (liefst vrouwen en kinderen) omkomen, hoe groter de druk wordt op Israël om de militaire operatie te staken. Dit zal Hamas toelaten om als ‘grote morele winnaar’ naar voren te komen zodat zij in de toekomst opnieuw raketten kunnen afvuren op het Zuiden van Israël