Terreur in Sderot (Z-Israël): dagelijks leven onder Qassams en Katoesjas

Gerenommeerde journalisten onderschatten en minimaliseren veelal het gevaar dat gewone burgers moeten ondergaan door de terreur van Hamas vanuit de Gazastrook. De collectieve bestraffing van 1 miljoen mensen door Hamas doet hen nauwelijks wat. Sommigen onder hen beschrijven – met een compleet gebrek aan empathie voor de Israëli’s – de jarenlange beschietingen door Hamas van dorpjes in Zuid-Israël als “een soort strijd van David naar Goliath” (Martine Tanghe op het VRT-journaal van 4 jan. 2008 klik hier voor dat verslag). Qassams en Katoesja’s worden beschreven als ’those silly little things’ die niemand kwaad doen. “Zelfgemaakte ‘prullen’, wie moet daar nu bang voor zijn?” of ook: “Het gros valt ergens in de woestijn en maakt zelden of nooit slachtoffers.” Hoe zit dat nu? Is dat werkelijk zo?

Sderot Zuid-Israël: Dagelijks loeien de sirenes en dat kan zijn op alle uren van de dag en nacht. Als zij het signaal Tseva Adom (Rood alarm) ontvangen, dan hebben de inwoners precies vijftien seconden om te schuilen. Alles waar ze mee bezig zijn, werken op kantoor, lesgeven, boodschappen doen, de was ophangen in de tuin enz. moet onmiddellijk stoppen. De betrekkelijke rust in Sderot verandert dan eensklaps in één grote chaos: krijsende baby’s en schreiende kinderen, mensen van alle leeftijden die in grote paniek wild alle kanten oprennen, auto’s komen tot stilstand en de inzittenden springen in paniek uit de voertuigen op zoek naar een schuilplaats, het gewone dagelijkse leven dat in één klap compleet stilvalt… en dit gaat zoal jarenlang verder tot op dit eigenste ogenblik! 1 miljoen mensen in Zuid-Israël denken alle dagen van het jaar slechts aan één ding: “waar en wanneer valt de volgende?”

Meer dan 30% van de bevolking van Sderot (en andere plaatsen zoals Ashkelon en Ashdot) hebben trauma’s opgelopen en worden psychiatrisch behandeld. Hieronder volgt een presentatie van Noam Bedein van het Sderot Media Center omtrent de leefsituatie in Sderot in het Zuiden van Israël en hoe de mensen daar, ondanks de terreur uit de lucht, toch nog een normaal leven proberen te leiden. Lees daarna ook 10 seconds to escape the terror, een verslag uit Sderot door Oakland Ross.