Vreedzame pro-Israël manifestatie in Kopenhagen

den031
In Kopenhagen (Den.) hielden 500 demonstranten gisteren zaterdag een vreedzame pro-Israël betoging en beklemtoonden het recht van Israël om zich te verdedigen tegen de terroristische aanslagen vanuit Gaza op Zuid-Israël. Een handvol politieagenten keek er verveeld op toe. De manifestatie werd georganiseerd door de Deense Zionistische Unie. “Het hadden er ongetwijfeld veel meer kunnen zijn”, legt voorzitter Max Meyer uit, “maar veel mensen hebben schrik gekregen om zich deze dagen op straat te vertonen.

Daar hadden ze goede redenen voor….

Enkele dagen voor de manifestatie had een extreemlinkse organisatie die zich het “Gaza Initiatief’ heet, aangekondigd dat ze zouden tegenbetogen met foto’s van dode Palestijnse kinderen en dreigden ermee dat zij “het slagveld van Gaza naar Deense bodem zouden brengen.”

Denemarken kent een lange Joods-vriendelijke traditie. Zo werd na de Tweede Wereldoorlog het ganse volk van Denemarken gehuldigd in Yad Vashem voor de redding van nagenoeg de volledige Joodse bevolking van haar land. De avond voor Rosj Hasjana (het Joodse nieuwjaar) eind september 1943, toen de Deense Joden door de nazi ’s zouden worden gedeporteerd naar de concentratiekampen, werden zij met visserssloepen, roeibootjes, vlotten, kano’s en op alles wat maar bleef drijven, naar het neutrale Zweden in veiligheid gebracht. Over die spectaculaire reddingsoperatie meer weten? klik hier.

Voor een volledige reportage en fotoverslag van deze manifestatie klik hier.

den04

Advertentie

den03