Vurig debat in Antwerpse gemeenteraad

De fractie van Groen! kreeg vanavond zware kritiek te slikken tijdens het debat in de Antwerpse gemeenteraad over de rellen na de pro-Palestijnse betogingen in de stad.

Marinower versus Piryns
Het kwam tot een openlijk conflict tussen Open Vld-raadslid Claude Marinower en Groen!-fractievoorzitster Freya Piryns nadat die laatste sprak over spanningen tussen de Joodse en de Islamitische gemeenschap. Ook burgemeester Patrick Janssens en NV-A-boegbeeld Bart De Wever verweten de groenen inconsequentie.

Piryns verklaarde tijdens het debat over de aanpak van het protest tegen het geweld in Gaza dat de aanwezigheid van enkele Antwerpse schepenen op een betoging van het Forum der Joodse organisaties een argument was voor islamitische jongeren om keet te schoppen.

Burgemeester Janssens repliceerde dat Groen!-districtsschepen Fatima Bali aanwezig was op een betoging van moslimvrouwen tegen het geweld in het Midden-Oosten. Iedereen is volgens hem vrij om betogingen bij te wonen als hij of zij dat wenst.

Claude Marinower werd woest en vond het niet kunnen dat Groen! over “gemeenschappen” sprak, terwijl de Antwerpse Joden nooit voor spanningen gezorgd hebben in de stad. Hij verklaarde ook dat de gezamenlijke Groen/Ecolo-fractie in de Kamer eerder de directeur van een verboden tv-zender van Hezbollah had uitgenodigd, iets wat in schril contrast staat tegenover de oproep van Groen! voor een staakt het vuren in de Gaza-strook.

“Antisemitische slogans onder de mat”

Groen! kiest volgens de Joodse liberaal stelling en doet ongeoorloofde uitspraken. Bart De Wever zei geschokt te zijn door de uitlatingen van Freya Piryns, die antisemtische slogans volgens hem lijkt onder de mat te vegen.

Het debat ten gronde verliep zoals verwacht met zware kritiek van Vlaams Belang die het stadsbestuur een pamperbeleid verwijt. Jurgen Verstrepen van de Lijst Dedecker vroeg dan weer onrechtstreeks het ontslag van burgemeester Janssens, na een inschattingsfout van een betoging op oudejaarsdag.

“Buitenlandse conflicten importeren kan niet”

Alle andere partijen waren het min of meer eens dat er een forse reactie moet komen op alle vormen van geweld. Buitenlandse conflicten importeren in de stad kan gewoonweg niet, daar zijn zowel sp.a, Open Vld, N-VA als CD&V het over eens. De maatregelen die het stadsbestuur nam na de eerste rellen tegen onder andere de AEL, waren goed en de strenge politieaanpak moet gehandhaafd worden.

Advertentie

Op het einde van het debat haald Claude Marinower nog een laatste keer hard uit naar Vlaams-Belang fractieleider Filip Dewinter die het in zijn tussenkomst wel opnam voor de Joden, maar tegelijkertijd volgens Marinower goeie banden onderhoudt met negationisten zoals de Fransman Jean-Marie Le Pen.

Bron: belga