Oproep van Osama Bin Laden voor heilige oorlog tegen Israël

osamaDe leider van het terreurnetwerk Al Qaida, Osama bin Laden, heeft woensdag moslims opgeroepen in opstand te komen tegen Israël ter verdediging van de Palestijnen in de Gazastrook. Het was voor het eerst in acht maanden dat een geluidsopname van Bin Laden via internet is verspreid. Ook in de vorige tape, in mei, stond hij nadrukkelijk voor het door Israël vrijwel afgesloten Gaza op de bres. Met zware Israëlische bombardementen op het tunnelgebied langs de grens met Egypte is de strijd tussen Israël en Hamas in Gaza woensdag voor de 19de dag voortgezet. Het Palestijnse dodental is volgens het ministerie van Gezondheid tot boven de duizend opgelopen. Onder hen zijn honderden burgers.

Bron: De Volkskrant.

‘We staan aan jullie kant en we zullen jullie niet laten vallen’, zei Bin Laden in de 22 minuten durende toespraak, die is getiteld ‘Oproep tot heilige oorlog om de agressie tegen Gaza te stoppen’.

Inspelend op volkssentimenten in het Midden-Oosten haalde Bin Laden uit naar Arabische leiders die ‘bondgenoten’ zijn van de ‘coalitie van kruisvaarders en zionisten’. Het kost de Arabische wereld al tweeënhalve week moeite een gezamenlijk en daadkrachtig standpunt in te nemen over de Gaza-oorlog.

Advertentie

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, heeft op de eerste dag van zijn rondreis door het Midden-Oosten opgeroepen de diplomatie te versnellen. Hij heeft in Caïro ‘iedereen die invloed heeft op een van de partijen in dit conflict’ opgeroepen haast te maken.

Voor de tweede keer binnen een week is woensdag een salvo Katjoesja-raketten op Israël afgeschoten vanuit Libanon. Het was opnieuw onduidelijk wie er achter zat. De beschieting heeft geen schade aangericht; Israël heeft met granaten teruggeschoten. VN-chef Ban heeft de beschieting veroordeeld. ‘Zulke acties zijn gewoon onacceptabel’, zei hij. ‘We gaan door een erg moeilijk proces om een staakt-het-vuren te bereiken, om stabiliteit in Gaza terug te brengen.’

Hoewel geruchten gaan dat Hamas geneigd is in te stemmen met een bestandsvoorstel van Egypte, is onduidelijk of een einde van de oorlog echt nabij is. Vandaag bezoekt de Israëlische hoofdonderhandelaar Caïro; Ban is dan in Israël en op de Westelijke Jordaanoever.

Al langere tijd doen speculaties de ronde over vertakkingen van Al Qaida in Israël en de Palestijnse gebieden. Maar de bewijzen daarvoor zijn tot nu toe minimaal geweest.

Voor zover bekend zijn er geen banden met Hamas. Ayman al-Zawahiri, de tweede man van Al Qaida, heeft Hamas in het verleden herhaaldelijk aangevallen, omdat de Palestijnse islamisten met de verkiezingen hebben meegedaan.