Sleutel tot het conflict: smokkeltunnels tussen Gaza en Egypte

tunnelVannacht sprongen nieuwe onderhandelingen andermaal af, die tot een bestand tussen Hamas en het IDF hadden moeten leiden. Hekel punt voor Hamas blijven de smokkeltunnels tussen Gaza en Egypte, waarvan de sluiting door zowel de VN als door Israël wordt geëist als belangrijkste voorwaarde om tot een duurzaam bestand te komen.

Dit gigantische netwerk van tunnels vormt de belangrijkste aanvoerlijn van wapens en munitie voor Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen. Zonder tunnels houdt Hamas de facto op met te bestaan. Via de tunnels worden naast raketonderdelen ook electronische apparatuur en allerhande namaakprodukten naar binnen- en buiten gesmokkeld. Daarnaast worden tevens drugs, medicijnen, voedselhulp, sigaretten, viagrapillen[!], alcohol en talloze andere produkten aangevoerd, die verdwijnen op de locale zwarte markt in Rafah en Gazacity. Een belangrijke ‘zwarte’ nevenindustrie op zich waarmee enorm veel geld wordt verdiend door locale maffiosi aan beide zijden van de Philadelphiagrens ten zuiden van de Gazastrook.

Lees verder en bekijk video.

tunnel5

Advertentie

Ontmanteling van de smokkeltunnels in Gaza, is de sleutel tot het winnen van de strijd voor Israël, die gezworen heeft ze allemaal te zullen vernietigen. Maar militaire deskundigen en historici zeggen dat vernietiging ervan vrijwel onmogelijk zal zijn. Naar schatting 400 smokkeltunnels voor wapens en munitie, die de Egyptische Sinaï woestijn met de Gazastrook verbinden, werden door het Israëlische leger vernietigd in de afgelopen jaren. Sommigen van die tunnels liggen wel 30 meter diep onder de grond en zijn moeilijk te traceren. Zelfs toen Israël de Gazastrook nog bezette tot 2005 hebben zij dat probleem van die smokkeltunnels nooit kunnen oplossen. Zo snel als ze worden ontdekt, zo snel worden telkens nieuwe gebouwd.