Conflict laait weer op aan de grens met Gaza

tunnel7In de nacht van dinsdag op woensdag hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen opnieuw Palestijnse tunnels gebombardeerd nabij Rafah in de Gazastrook aan de grens met Egypte. De luchtaanval kwam er als reactie voor een bomaanslag dinsdagmorgen in Kissufim aan de grensovergang tussen Israël en Gazastrook. Hierbij kwam een Israëlische militair om het leven en werden drie anderen gewond.

Sinds het IDF zich terugtrok uit Gaza zijn Palestijnen verwoed begonnen met het herstel en de aanleg van nieuwe smokkeltunnels die Gaza verbinden met Egypte, vermits Egypte de grens met Gaza gesloten houdt. Onder het gebied lopen honderden smokkeltunnels, die onder meer door Hamas gebruikt worden om wapens de Gazastrook binnen te brengen.

VN-chef John Holmes
VN-chef John Holmes

Eén van de redenen van Israël om eind december het Palestijnse gebied binnen te vallen, was precies trachten een halt toe te roepen aan de wapensmokkel via deze tunnels. Tegelijkertijd worden via die tunnels allerhande goederen en voedsel Gaza binnengesmokkeld, die aan woekerprijzen op de zwarte markt in Gaza city en Ramallah worden aangeboden. Een erg lucratieve business voor locale Palestijnse maffiosi.

Gisteren hekelde topman van de VN, John Holmes Chef voor Humanitaire Zaken, het cynische misbruik van burgerlijke gebouwen door Hamas tijdens de voorbije schermutselingen. “Het schaamteloos en cynisch gebruik door Hamas van civiele installaties en het willekeurig afvuren van raketten op de burgerbevolking [in Zuid-Israël] is een duidelijke schending van de internationale humanitaire wetten,” sprak John Holmes de Veiligheidsraad toe. Ieder herinnert zich nog de harde kritiek die volgde toen het IDF tijdens Operatie Cast Lead civiele installaties bombardeerde van waaruit Hamas het IDF onder vuur nam en raketten afvuurde op Z-Israël.