Israëlische tomaten groot succes in Europa

tomate2Toenemende vraag naar kerstomaten uit Israël

Eén kilo tomatenzaden van Hazera Genetics, een bedrijf gespecialiseerd in zaadveredeling en in het kweken en op de markt brengen van hybride varianten van groenten en veldgewassen, werd onlangs aan Europese telers verkocht voor meer dan 270 euro.
Deze gele kerstomatenzaden, met de naam “Summer Sun”, werden ontwikkeld door Hazera Genetics, in samenwerking met de landbouwfaculteit van de Hebrew University in Jeruzalem.
De warme gele kleur en het hoge suikergehalte van deze tomaten zorgen voor een honingzoete smaak. De Summer Sun tomaten zijn onderdeel van een productielijn die onder de merknaam “Hazera Boutique” op de markt gebracht wordt. Deze tomaten voor fijnproevers bestaan in verschillende vormen en afmetingen – en allemaal met een superieure smaak en hoog suikergehalte. Hazera Genetics meldt een toenemende vraag naar deze Israëlische tomaten die voor een recordbedrag van meer dan 18 euro per kilo over de toonbak gaan in Europese steden.

Volgens Eran Shafrir, de marketingverantwoordelijke van Hazera Genetics, is er een toenemende vraag naar deze tomaten. Europeanen zijn daarbij bereid een hoog bedrag voor de unieke smaak te betalen, wat resulteert in een eindprijs van meer dan 18 euro per kilo, een waar record. Het gezondheidsvoordeel dat de hoge concentratie van de antioxidant Beta Carotene biedt, dat ziekten helpt voorkomen, is ook een bepalende factor.
Shafrir voegt er nog aan toe dat “Hazera Boutique”- tomaten zich als merkproduct in de Europese winkelketens weten te onderscheiden van gewone tomaten omdat ze als een “apart” product worden verkocht.
De firma geniet intussen wereldwijde erkenning als toonaangevend bedrijf en onderscheidt zich in diepgaand biotechnisch onderzoek en ontwikkeling in wereldwijde distributie en in agrotechnische ondersteuning.
Het bedrijf is reeds 65 jaar actief op de markt en blijft constant nieuwe producten ontwikkelen. Zo speelt het in op de marktbehoeften, zoals de vraag naar gezondheids- en voedingsvoordelen, hoge opbrengsten, goede kwaliteit, beschikbaarheid gedurende het ganse jaar, goede weerstand tegen ziekten en een grote bewaarbaarheid in de winkelrekken.