Forum der Joodse Organisaties: ‘inburgering’

Het Forum der Joodse organisaties heeft volgende verklaring verspreid:

Inburgering PDF Print E-mail
februari 2009
Het FORUM der Joodse Organisaties is de “politieke” vertegenwoordiging van de joodse gemeenschap en houdt zich NIET bezig met RELIGIEUZE zaken, dat is niet onze competentie.

Enkele maanden geleden heeft het FORUM, op vraag van het ministerie en gezien haar goede contacten, een ontmoeting geregeld tussen de religieuze leiders en het Vlaamse Ministerie voor inburgering (Minister Marino Keulen).
De bedoeling was om via bemiddeling tot een oplossing te komen waar beide gesprekspartners vrede mee kunnen nemen.

Het is duidelijk dat de wet voorziet dat inburgering een absolute noodzaak is voor IEDEREEN die zich vanuit het buitenland (van buiten de E.U.) hier wilt vestigen en wie weigert, zal een boete krijgen tot hij of zij zich er aan onderwerpt. Ook zal hij/zij niet kunnen genieten van de voordelen die zo’n inburgering met zich meebrengt.

ultra-orthodox-430565-sw

Advertentie

In verschillende media verschenen artikels over de ultra-orthodoxe gemeenschap van Antwerpen die het moeilijk zou hebben met de integratielessen. Deze lessen zijn sinds enkele maanden verplicht voor alle niet-EU burgers die zich in ons land komen vestigen.

Terry Davids, algemeen directeur van Joods Actueel verklaarde vandaag in de pers dat de Joodse gemeenschap geen enkel probleem heeft met integratie, wel integendeel. De Joodse gemeenschap is een van de best geintegreerde van het land. Je hebt er geen last van op gebied van drugs, geweld, enz.

Wat wel klopt is dat de ultra-orthodoxe Joden (en ook daarvan gaat het om een kleine groep extremisten binnen die gemeenschap) die het moeilijk hebben met sommige onderdelen van de inburgeringscursus. Voor hen werd destijds een oplossing uitgedokterd waardoor een Joodse man de inburgeringscursus kon geven. Hij deed dat op een manier om de cultuurschock te verminderen. Enkele weken geleden werd dat ‘verboden’ omdat de Joodse lesgever… een keppeltje droeg en dus niet ‘neutraal’ zou zijn.

Al bij al gaat het om een zeer kleine groep mannen en vrouwen (vorig jaar zo’n 15). De modern-orthodoxe gemeenschap lijkt zich ook te distantieren van de ultra-orthodoxen.

Bevoegd minister Marino Keulen liet al weten dat er geen speciale regeling zou komen en dat de wet voor iedereen gelijk is. Wie de inburgeringscursus weigert kan per gemiste les 50 euro boete oplopen.