Ook België veroordeelt negationistische bisschop

vrp

Prof. Dr. Nissen op Liberales: Paus wel degelijk op de hoogte van Williamsons achtergrond

Premier Van Rompuy veroordeelt het negationisme van de Britse bisschop Richard Williamson. In het parlement zei hij gisteren: “Ik veroordeel deze uitlatingen, net zoals ik elke vorm van negationisme veroordeel”. Daarmee sluit Van Rompuy zich aan bij de eerdere verklaringen van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel maar hij sprak zich in tegenstelling tot Merkel niet uit over de opheffing van de excommunicatie van Williamson en drie andere overtuigde traditionalisten.

“Dat is een zaak van de kerk zelf en behoort tot de bevoegdheden van de paus, daar wil ik me niet in mengen” aldus nog de Eerste Minister. Daarbij kan men natuurlijk opmerken dat Van Rompuy zelf katholiek is terwijl Merkel protestante is. In elk geval kreeg de Belgische ambassadeur in het Vaticaan de opdracht om het Belgische standpunt aan de Heilige Stoel te bezorgen.

Ondertussen blijft ook in België de stroom van protest tegen het pauselijke besluit aangroeien. In Terzake kwam Rik Torfs, prof. kerkelijk recht zijn standpunt waarbij hij het conservatisme van Benedictus XVI ‘schijnbaar goedaardig maar persvers’ noemde verdedigen.

Advertentie

Ook kardinaal Danneels maakte zijn ongenoegen bekend: “Dergelijke uitspraken zijn niet alleen historisch incorrect en alleen al daardoor niet bijster intelligent, je schoffeert er ook alle mensen mee die onder de gruwelen van destijds te lijden hebben gehad”, laat zijn woordvoerder Hans Geybels weten. Nog volgens Danneels zou de paus echter niet op de hoogte geweest zijn van de negationistische uitspraken van Williamson.

Prof. Dr. Nissen
Deze laatste stelling van de kardinaal wordt niet bijgetreden door de Nederlandse prof. Dr. Nissen die in een artikel voor Liberales schrijft dat de Paus wel degelijk op de hoogte was van het anti-judaïsme van Williamson. De huidige paus zetelde namelijk enkele jaren geleden in een commissie die de groepering van de negationistische  bisschop moest onderzoeken. Je kan het essay van de Tilburgse hoogleraar christelijke cultuurgeschiedenis hier lezen.

Prof. JP Wils stapt uit de kerk

Vlaamse hoogleraar theologische ethiek tegen Joods Actueel: er is meer aan de hand dan alleen de verklaring van Williamson. Jean-Pierre Wils is hoogleraar aan de Nijmeegse universiteit en stapte naar aanleiding van de terugkeer van de bisschoppen van het Pius X genootschap kordaat uit de kerk. “Dit is onaanvaardbaar en er is meer aan de hand”, zei Wils in een gesprek met Joods Actueel. Beluister hier:

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2009/02/wils.mp3]