Bijzondere Kristalnachtherdenking in Grote Synagoge Brussel

Fredy Goldberg
Fredy Goldberg, destijds acht jaar, herinnert zich de ingepakte stenen die nazi’s door de ruiten gooiden

In de Grote Synagoge van Brussel vond gisterenavond de Kristalnachtherdenking plaats, vijfenzeventig jaar na de gebeurtenissen in Duitsland in november 1938. De ceremonie werd bijgewoond door EU-voorzitter Herman Van Rompuy die bij deze gelegenheid ook het woord nam.  Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en Kamervoorzitter André Flahaut woonden eveneens de plechtigheid bij.

Van Rompuy drukte in zijn toespraak zijn ongerustheid uit over een aantal ‘een aantal ‘woorden en daden’ en wees erop dat waakzaamheid geboden is omdat een terugkerend antisemitisme een andere gedaante aanneemt. “Het is essentieel dat we de capaciteit vinden om een dam op te werpen tegen het antisemitisme en om het samenleven te bevestigen” aldus Vanrompuy die daarmee ongetwijfeld zowel Joodse organisaties als niet-Joden oproept om zonder schroom elke vorm van antisemitisme een halt toe te roepen.

Eli Ringer van het Forum der Joodse Organisaties zei tegen de redactie van Joods Actueel dat het om een serene maar ook om een beklijvende plechtigheid ging die op de aanwezigen een grote indruk naliet. Ringer, die zelf ook sprak  tijdens de herdenkingsceremonie verwees in zijn toespraak naar de aanvallen op Joodse religieuze praktijken en bracht daarbij een infame radioreclame in herinnering die afgelopen maand op de openbare omroepen  VRT en RTBF werd uitgezonden. In die spot evoceerden dierenrechtenactivisten de Jodendeportaties met de bedoeling de rituele slacht aan te klagen.

Het VRT journaal besteedde  in haar beeldjournaal aandacht aan de toespraak van Fredy Goldberg die als kind in Berlijn de nazi-aanvallen meemaakte. Hier een link naar de journaalpagina

In de nacht van 9 op 10 november sloeg het antisemitisch geweld in nazi-Duitsland genadeloos toe.  Joodse winkels werden kort en klein geslaan, meer dan 250 synagogen werden in brand gestoken of geplunderd en 92 Joden werden vermoord. De naam Kristalnacht is ontleend aan het inslaan van ramen van Joodse eigendommen.

Advertentie

UPDATE

Eli Ringer sprak tijdens de Kristalnachtherdenking niet namens het Forum der Joodse Organisaties maar in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Stichting van het Jodendom van België.