Verschillende doden bij schietpartij in Amerikaanse synagoge

De Tree of Life synagoge in Pittsburg

In de Pittsburghse synagoge “Ets Chaim” (boom van het leven), heeft een schutter 11 dodelijke slachtoffers gemaakt, tijdens de sabbatdienst. De verdachte is een 46 jarige man, Robert Bowers, die gewond raakte tijdens de daaropvolgende schietpartij met de politie. De man schreeuwde tijdens zijn dodelijke raid verschillende antisemitische leuzen en zou eerder al op Facebook ook rabiaat anti-Joodse uitspraken hebben gedaan.

President Trump heeft het geweld streng veroordeeld. De Joodse gemeenschappen van Pittsburgh en bij uitbreiding de rest van het land, zijn in shock. De conservatieve synagoge ligt in een historische Joodse wijk, Squirrel Hill.

De gouverneur van Pennsylvia, Tom Wolf, noemde het incident een “absolute tragedie”.

Advertentie

President Donald Trump heeft in zijn eerste reactie aangegeven dat de dader de doodstraf verdiend. Op vragen van journalisten over de noodzaak voor strenge wapenwetgeving en zijn relatie met de pro-wapenlobby gaf de president aan dat “indien de synagoge gewapende beveiliging had, de dader wellicht de enige dode was geweest”.