Israël alvast laaiend enthousiast over F-35 gevechtstoestellen

De Belgische oppositie hoeft helemaal niet ongerust te zijn dat de aankoop van F-35 vliegtuigen geen goede beslissing is. De Israëlische luchtmacht geldt als één van de beste ter wereld en is een groot voorstander van het hoogtechnologisch toestel. Daar waar ons land slechts 34 van deze gesofistikeerde vliegtuigen zal aankopen, heeft Israël er maar liefst 79 besteld. Ze hebben het toestel ook een ’troetelnaampje’ gegeven, de Adir, vertaald, de machtige. Als eerste ter wereld is de ‘Adir’ ook ingezet tegen vijandelijk doelen in de regio. En met succes.

In een lezing, bijgewoond door verantwoordelijken van de luchtmachten van meer dan 20 landen, zei stafchef Amiram Norkin dat de Israëlische Adir al operationeel is over de ganse regio en dat Israël in mei van dit jaar al twee luchtaanvallen ermee had uitgevoerd. De majoor-generaal zei er niet bij om welke doelen het precies ging maar vermoedt wordt dat Iraanse basissen in Syrië ermee bestookt werden.

Ondertussen verscheen ook een foto van Israëlische F-35 die op klaarlichte dag boven de hoofdstad Beiroet vliegt en die dus niet door de Libanese radar gecapteerd werd. “Het Europees songfestival hebben we gewonnen met Toy maar wees er zeker van de F-35 geen speelgoed is”, werd er achteraf gezegd op de persconferentie. Het land plant in totaal een aankoop van 100 toestellen en vervangt daarmee de vloot van 300 F-16’s.

Aanpassingen

Advertentie

Israël is trouwens het enige land dat modificaties mag aanbrengen aan de F-35 om het toestel op de eigen noden en geavanceerde wapensystemen af te stemmen. Dat was eerder ook het geval met de F-16’s. De Israëlische hightech upgrades werden daarna ook geëxporteerd naar andere landen. Daarnaast heeft Israël ook nog andere types gevechtsvliegtuigen in huis. Geruststellend, ook voor Dirk Vandermaelen (sp.a) die hard van leer trekt tegen de aankoop is dat de Belgische luchtmacht haar eigen toestellen dus ook met de nieuwste Israëlische technologie zal kunnen upgraden gedurende het verwachte veertigjarige gebruik.

Tot slot nog dit, Israël heeft geen Agusta helikopters zoals besteld door Vandermaelens partijgenoot, Willy Claes, maar de bekende Apache, eveneens een Amerikaans product.

Fotoreportage F-35 in Israël