Rapport documenteert foltering en martelpraktijken in de Palestijnse gebieden

Gebaseerd op gesprekken met 147 getuigen, spreekt Human Rights Watch in een nieuw verschenen rapport van marteling als “regeringsbeleid” van zowel de Palestijnse Autoriteit in de Westelijke Jordaanoever als Hamas in de Gazastrook. In veel getuigenissen wordt gesproken van shabeh, een veelgebruikte martelmethode waarin gevangenen voor lange tijd in een pijnlijke positie worden geplaatst en wat weinig tot geen sporen op het lichaam achterlaat. 

Bron: Cidi

Een demonstratie van de Palestijnse politie (foto: Flash 90)

Uit het rapport blijkt dat wat betreft politiemethoden er vrijwel geen verschil is tussen Hamas en de PA. De titel van het document is dan ook “Twee autoriteiten, één manier, nul meningsverschil.” In zowel de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook maken Palestijnse veiligheidsdiensten gebruik van “dreigingen van geweld, beschimpingen, eenzame opsluiting en mishandeling – waaronder zweepslagen en geseling van de voeten van gedetineerden – om bekentenissen op te roepen, te straffen en activisten te intimideren.”

In het verleden werden alleen dissidente politieke activisten opgepakt, aldus een Palestijnse advocaat. Tegenwoordig, zo valt in het rapport te lezen, loopt iedereen die kritisch is op de PA of Hamas de kans het te moeten ontgelden. Getagd worden in een bericht op sociale media dat oproept tot een protest, is al genoeg om gearresteerd te worden.

Advertentie

Oproepen door Palestijnse politici om de mensenrechten van Palestijnen te waarborgen zijn dan ook ongeloofwaardig, aldus adjunct-programmadirecteur van HRW Tom Porteous. HRW roept sponsors van de Palestijnse veiligheidsdiensten – waaronder de VS en de EU – op alle steun aan deze organisaties te stoppen totdat de verantwoordelijke autoriteiten deze praktijken stopzetten.

HRW wordt weleens beschuldigd van het disproportioneel aandacht geven aan Israel, en dat diens rapporten over de Joodse staat eenzijdig en gebrekkig aan geloofwaardigheid zouden zijn. Volgens NGO monitor hanteert HRW een andere standaard ten aanzien van Israel dan ten aanzien van andere landen. Het is dan ook prijzenswaardig dat de mensenrechtenwaakhond nu ook kritisch kijkt naar de Palestijnse autoriteiten. Alle partijen moeten – op proportionele wijze – aangesproken worden wanneer zij mensenrechten schenden.