Historische synagoge in Jeruzalem wordt herbouwd.

De synagoge ‘Tiferet Yisrael’ die in 1948 door het Jordaanse leger werd verwoest zal opnieuw de skyline van de Oude Stad sieren.

Woensdag heeft het stadsbestuur van Jeruzalem zijn plannen bekend gemaakt om de historische Tiferet-Ysraelsynagoge in de Oude Stad te herbouwen. De iconische, drie verdiepingen tellende koepelstructuur die eens de skyline van de Joodse wijk domineerde, werd reeds in 1872 ingewijd maar door het Jordaanse leger vernietigd nadat het de Oude Stad veroverde tijdens Israëls onafhankelijkheidsoorlog in 1948.

Slechts één muur van de vervallen synagoge staat nog recht. Het herbouwen van de synagoge zal drie jaar in beslag nemen en 50 miljoen shekel of zo’n 10 miljoen euro kosten. Het overgrote deel van het geld komt uit privé-handen. Door de hoge ligging zal de synagoge, eens herrezen, opnieuw het hoogste gebouw binnen de Oude Stad worden.

“Het stadsbestuur erkent het grote belang in het herbouwen en in standhouden van het erfgoed van Jeruzalem. De Tiferet-Yisraelsynagoge stond symbool voor de Joodse Yishuv in Jeruzalem (Joodse aanwezigheid vóór het uitroepen van de staat Israël, nvdr) en we zijn trots deze synagoge in ere te kunnen herstellen”, aldus Nir Barkat, burgemeester van Jeruzalem.

Ook al is de reconstructie al goedgekeurd door het stadsbestuur, toch moet het ministerie van Binnenlandse Zaken nog zijn fiat geven.

schaalmodel van de te herbouwen synagoge

Een andere iconische synagoge in de Oude Stad, de Hurva-synagoge die eveneens in 1948 door het Jordaanse leger werd vernietigd werd in 2010 heringewijd, ondanks protesten van Palestijnse groepen die bouwprojecten door Israël in de Oude Stad met lede ogen aanzien.