Jan Jambon (N-VA) bezorgd om antisemitisme van Jobbik in Hongarije

N-VA fractieleider in het federaal parlement, Jan Jambon, wil weten welke stappen minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, zal ondernemen naar aanleiding van het recent antisemitisme in de Hongaarse politiek.

Jan Jambon (N-VA)

Marton Gyongyosi, een Hongaars parlementslid van de extreemrechtse partij Jobbik, pleitte er vorige week voor dat de regering een lijst zou opstellen van Joden die een “gevaar betekenen voor de nationale veiligheid”.

Jambon is bezorgd dat het hier niet om een geïsoleerd geval gaat en wil weten of Reynders de zaak zak aankaarten bij de EU.
Jambon interpelleerde minister Reynders en stelde volgende vragen:

Deze uitspraken kwamen er nadat Zsolt Nemeth (de Hongaarse buitenlandminsiter, red.) opriep tot een vredevolle oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten. Gyongyosi repliceerde in het parlement dat “dit conflict duidelijk maakt dat het tijd is om een lijst van mensen metJoodse afkomst op te stellen die een gevaar betekenen voor de nationale veiligheid van Hongarije”. De uitspraken zorgden voor heel wat reacties van Joodse organisaties in binnen- en buitenland. Een woordvoerder van de regering heeft zich ondertussen gedistantieerd van de uitspraken.

Wat mij vooral verontrust is het feit dat deze antisemitische uithaal van Jobbik geen geisoleerd geval is. Niet alleen het conflict in het Midden-Oosten, maar ook de economische en financiele crisis in Hongarije lijken aan de basis te liggen van deze opstoten van antisemitisme.

Advertentie

Graag had ik van U geweten:

1. Hoe staat U tegenover de antisemitische uithalen van Gyongyosi en Jobbik? Zal U uw ongenoegen overmaken via diplomatieke weg?
2. Beschouwt U deze uitspraken ais een geisoleerd geval in Hongarije of ziet U het eerder ais een gevaarlijke tendens?
3. Ziet U de afgelopen maanden in andere landen van de Europese Unie gelijkaardige opstoten van antisemitisme?
4. Zal U deze zaak aankaarten met uw Europese collega’s op de eerstvolgende EU Raad Buitenlandse Zaken?

Het antwoord wordt binnen enkele dagen verwacht.