Uitspraken minister Jambon onderwerp van debat

jambon
Minister Jan Jambon (foto Donald Woodrow)

De uitspraken van minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), tijdens een uitzending op VTM nieuws vorige zaterdag zorgen voor beroering. De minister vergeleek schijnbaar het verstoppen van terroristen in Brussel met de Joden die tijdens WOII ondergedoken zaten voor de nazi’s. Wie de passage op het nieuws echter bekijkt ziet al snel hoe van een mug een olifant werd gemaakt.

De Antwerpse onderwijsschepen Claude Marinower (Open VLD) haalde scherp uit.  “Ik zie meer gelijkenissen met de situatie van Zuid-Amerika waar nazi’s na de oorlog jarenlang onderdoken” twitterde Marinower. Ook het Brusselse Centre Communautaire Laïc Juif volgde de kritiek op Jambon en deed er nog een schepje bovenop.

Forum der Joodse Organisaties

“De uithaal van Marinower aan de minister is volkomen misplaatst”, aldus Hans Knoop, oud-journalist en Midden-Oostendeskundige voor het Forum der Joodse Organisaties.

De uitspraak van de minister van Binnenlandse Zaken was kristalhelder en voor geen enkele verkeerde interpretatie vatbaar. Hij stelde de twee uiteraard niet op één lijn, in tegendeel. Hij gebruikte zelfs de woorden ‘gelukkig’ maar voor de Joden die konden onderduiken terwijl hij het naziregime als ‘verschrikkelijk’ omschreef. Jambon gaf een antwoord op de vraag van de journalist hoe het kwam dat de daders vier maanden lang niet gevonden waren in Brussel. Daarop zei Jambon dat mensen verstoppen in een stad geen probleem is en in de oorlog lukte het mensen zelfs om vier jaar lang verborgen te blijven voor de bezetter.

Advertentie

Schepen Marinower moet begrijpen dat hij op deze manier zelfs van personen met de beste bedoelingen vijanden maakt en die hebben we al meer dan genoeg

Excuses

Desondanks excuseerde de minister zich bij Eli Ringer, ere-voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties en Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, tijdens het galadiner van de Joodse gemeenschap in Brussel. De minister, een nauwe vriend van de Joodse gemeenschap, was daar één van de eregasten. De minister begreep dat hij de vergelijking beter niet had gemaakt omwille van de gevoeligheid.

De woordvoerder van de minister beklemtoonde dat de minister enkel de mechaniek van het verborgen houden van personen wilde illustreren en dat Jambons uitspraak verwezen naar de technische aspecten om ondergedoken personen op te sporen.

Communautair garengespin

Op internet zwelt de kritiek op het Brusselse Centre Communautaire Laïc Juif (CCLJ) aan omdat de organisatie op haar blog de uitspraken van Marinower met ‘Jambon vergelijkt jihadisten met Joden’ extra aandikte. Maar de Franstalige joden voelden nattigheid en gingen zelf luisteren naar de VTM-uitzending en trapten niet in de val. Zo reageert Fabian Cohen, mediaspecialist  van the Israël Project  op de Facebookpagina van het CCLJ: J’ai écouté le passage qui dure 40″ Je partage entièrement … et je suis maintenant scandalisé que le CCLJ peut établir un raccourci aussi malhonnête !!!

Marinower

Advertentie

De Israëlische krant Ha’aretz bericht over het voorval en citeert de Antwerpse onderwijsschepen in gesprek met de nieuwswebsite Regards: “Toen men me er over vertelde kon ik niet geloven dat het mogelijk was. Ik vroeg om de video te zien en realiseerde dat Jambon deze dubieuze vergelijking echt maakte… Het is onbegrijpelijk en het is choquerend voor alle mensen die op gevaar voor eigen leven Joden verborgen hielden tijdens de bezetting. Hoe kan je jihadistische criminelen die zich vandaag verstoppen vergelijken met onschuldige joden die aan de razzia’s van de nazi’s wouden ontkomen? ”