Minister Jambon blikt tevreden terug op geslaagde missie naar Israël

Briefing
Minister Jan Jambon en ambassadeur Olivier Belle tijdens een ‘hands on’ briefing over de veiligheid op drukke locaties in Israël

Hoofdredacteur, Michael Freilich, vergezelde de minister bij zijn bezoek en schreef volgend verslag:

Tijdens de vierdaagse reis naar Israël, met obligate tussenstop bij de Palestijnen, kon minister Jambon de vruchtbare samenwerking op gebied van veiligheid en informatie-uitwisseling tussen België en Israël verder optimaliseren. Daarvoor waren er niet alleen ontmoetingen en gesprekken met de Israëlische ministers van Veiligheid en van Binnenlandse Zaken maar ook met de interne Israëlische veiligheidsdienst, de Shin Bet (de tegenhanger van de bekende Mossad die zich met buitenlandse aangelegenheden bezig houdt, nvdr).

Michael Freilich en Jan Jambon tijdens een bezoek aan de Knesset, het Israëlische parlment
Michael Freilich en Jan Jambon tijdens een bezoek aan de Knesset, het Israëlische parlement

“We zijn Israël zeker dankbaar”, verklaarde de minister aan Joods Actueel. Sinds de verschrikkelijke aanslagen in Zaventem begeleidt Israël ons land op het vlak van veiligheid voor onze luchthaven. “Volgens het principe ’train the trainers’ leggen Israëlische security-experts aan onze opleiders uit hoe dat in zijn werk dient te gaan”.

De Israëli’s delen hun wereldwijd erkende expertise omtrent Behavior Dectection met ons land. Er wordt vooral gekeken naar verdacht gedrag en patronen. De minister en zijn entourage kregen praktijkvoorbeelden daarvan tijdens een rondleiding in een drukbezocht treinstation.

“In dezelfde boot”

Jan Jambon bezocht en nam deel aan een panelgesprek tijdens de belangrijke conferentie
Jan Jambon nam deel aan een panelgesprek tijdens de belangrijke conferentie
Advertentie

“Israël is vanwege zijn precaire situatie reeds decennialang een expert op het vlak van veiligheid. Na de terreuraanslagen in ons land  zitten we in dezelfde boot en moeten we dezelfde richting uitgaan”, zei Jambon tijdens zijn toespraak in de residentie van de Israëlische ambassadeur in Herzliyah.

Hij omschreef de onderdompeling in de Israëlische deskundigheid als “inspirerend en waardevol”. Volgens de minister vlot de samenwerking met Israël goed en is er sprake van een geslaagde uitwisseling van informatie tussen de betrokken diensten. “Het is duidelijk dat beide partijen gemotiveerd zijn,” aldus Jambon die ook de samenwerking tussen Belgische en Israëlische bedrijven hoog op de agenda wil plaatsen.

Cyber security

Michael Aendenhof, adviseur politiek voor de Israëlische ambassade probeert de nieuwste technologische snufjes
Michael Aendenhof, politiek adviseur voor de Belgische ambassade, probeert de nieuwste technologische snufjes uit tijdens het salon

De minister nam tijdens de achtste editie van het gerenommeerde Homeland & Cyber Security Conference in Tel Aviv ook deel aan een panelgesprek: “Als het op cyber security aankomt staat ons land nog in de kinderschoenen”, geeft de minister toe. “Ik heb hier veel bijgeleerd en we zullen daar serieus rekening mee moeten houden. We hebben met de regering reeds de nodige stappen gezet om de strijd tegen terreur efficiënt te voeren maar moeten nu ook aandacht besteden aan het beveiligen van het internet en de kritieke infrastructuur tegen cyberaanvallen”.

De HLS & Cyber Conference in Tel Aviv is een jaarlijkse gebeuren waarbij meer dan 100 Israëlische bedrijven hun know-how en producten voorstellen aan geïnteresseerde partijen van over de hele wereld.