Jambon noemt collaboratie “een misdaad” in gesprek met Joodse organisaties

Collaboratie1
De collaboratie

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, omschreef op maandag de collaboratie van Vlamingen met nazi-Duitsland als “een misdaad die veroordeeld moet worden”.

Jambon zei dat tijdens een gesprek met de belangrijkste Joodse organisaties van ons land. Aanleiding waren eerder gemaakte uitspraken (lees hier) die commotie veroorzaakten.

Jan Jambon
Jan Jambon

De ontmoeting heeft de Joodse verenigingen “gerustgesteld” staat in een bericht van persagentschap Belga. Ook Raphael Werner, voorzitter van her Vlaams Forum der Joodse Organisaties beaamde dit tijdens een gesprek met onze redactie.

Tijdens de bijeenkomst op het kabinet van de minister kwam ook het toegenomen anti-Joods racisme of antisemitisme aan bod. Volgens Jambon moet hiertegen hard worden opgetreden omdat dit “de fundamenten aantast van onze democratie”.

Tot slot werd tijdens het gesprek, dat zo’n uur duurde, ook de beveiliging van Joodse instellingen besproken. Er werd beloofd om hierover tijdens toekomstige vergaderingen verder op te focussen.

Advertentie

Voor de Franstalige Joodse gemeenschap nam Maurice Sosnowski (CCOJB) deel aan het gesprek. Op nationaal niveau was dat baron prof. Julien Klener voor het Centraal Joods Consistorie van België.