Appartementsgebouwen voor de doden – het kan in Tel Aviv [video]

klik voor de video
klik voor de video op NPO Spirit

Op het eerste gezicht lijken de hoge gebouwen vlakbij een Israëlische snelweg niet ongewoon voor de stad Tel Aviv. Maar er is wel degelijk iets heel bijzonders mee aan de hand. Het zijn namelijk geen gebouwen voor de levenden, maar voor de doden. Israël loopt voorop met de ontwikkeling om mensen boven elkaar te gaan begraven. De reden hiervoor is zuiver praktisch.

In het begin stuitte deze nieuwe manier van begraven op verzet, maar inmiddels wordt het concept omarmd. De geschiedenis hiervan gaat dan ook ver terug.

Een tekort aan graven ligt op de loer op meer plekken in de wereld waar veel mensen wonen. Binnen een aantal religies is het verboden om overledenen te cremeren en als mensen eenmaal begraven zijn rusten ze volgens de religieuze regels op die plek voor altijd. Waardoor er dus ruimtetekort ontstaat. In Tel Aviv is straks plek voor 250.000 verticale graven.

De uitzending is hier te vinden:
http://www.spirit24.nl/#!player/index/program:46187025/group:37200368/spirit/verticaal-het-graf-in