Joodse Verenigingen vragen onderhoud met minister Jambon na uitspraken over collaboratie

SONY DSC

Maandag veroorzaakten de uitspraken van kersvers minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), in een interview met La Libre Belgique heel wat deining. Jambon zei dat de collaboratie “een vergissing” was maar voegde er aan toe dat “de Vlaamse Beweging tientallen jaren geïsoleerd geweest was. De mensen die collaboreerden met de Duitsers hadden hun redenen. Ik leefde niet in die periode.”

Raphael Werner, voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties, de koepel van Vlaamse Joodse verenigingen gaf volgende reactie aan Joods Actueel: “De uitspraken zoals gedaan in het interview kunnen inderdaad niet door de beugel, het communiqué van Jambon dat daarop volgde gaf echter een ander inzicht in zijn uitspraken.”

Daarin zei Jambon:”Ik heb op geen enkel moment of op geen enkele wijze de collaboratie vergoelijkt. De collaboratie kan niet gerechtvaardigd worden. Het was een historische vergissing met verregaande gevolgen.”

Advertentie

Het Forum der Joodse Organisaties zegt nu dat de kwestie “zeer gevoelig” ligt en vraagt een onderhoud met de minister “om de zaken te kunnen uitklaren”.

“We kunnen dan zelf horen wat het standpunt van de minister is en dat niet alleen over de collaboratie maar over alle gevoelige kwesties daaraan verbonden”.

Lemmens

Tijdens een interview in Joods Actueel in 2012 zei N-VA deputé Luc Lemmens dat de Vlaamse Beweging de collaboratie vaak minimaliseerde terwijl de repressie werd uitvergroot.