Open brief aan Geert Wilders na bezoek in Antwerpen: “Associeer u niet met het Vlaams Belang!”

Wilders tijdens zijn bezoek aan de Grote Markt van Antwerpen

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel schreef volgende open brief aan de Nederlandse PVV leider, Geert Wilders naar aanleiding van zijn bezoek aan het Vlaams Belang in Antwerpen. “Mijnheer Wilders, associeer u niet langer met deze foute partij. U bent dat aan uzelf verplicht, aan uw partij en eigenlijk ook aan heel Nederland.” Lees hieronder de volledige brief.

Beste Geert,

In Nederland maar ook in ons land woedt het debat over immigratie en islamisering volop. Iedere partij communiceert daarover op zijn manier, van respectvol tot onbeschoft. Maar op zich is dat een legitiem debat en is het aan de kiezer om aan te duiden welke opinies hij aanvaardbaar vindt of niet, daar wil ik het dus niet over hebben.

Wat mij vooral stoort aan uw wandeling op de Vogelmarkt is dat dit kaderde in een bezoek aan het Vlaams Belang, een partij die nog altijd niet in het reine is gekomen met haar ‘bruine’ verleden. Het Vlaams Belang herbergt nog steeds mensen die met nostalgie terugkijken naar de dagen van het naziregime en de collaboratie. Dan denk ik onder andere aan mensen als Ledy Broeckx of erevoorzitter Roeland Raes die beiden publiekelijke uitspraken deden in die zin. Raes is zelfs in beroep veroordeeld geweest voor negationisme – toch heeft de partij nooit afstand genomen van de man.

Toen ik vandaag op de Grote Markt rondliep was ik ook diep geschokt om daar “het schuim van de natie” te zien rondlopen. Ik zag het talrijke extremistische gespuis dat onbeschaamd zijn tatoeages liet zien. Tattoos die een ode brengen aan het Hitlerregime met adelaars, hakenkruisen en allerlei andere haatsymbolen – kortom, tekens die niet veel aan de verbeelding overlaten.

Advertentie

Is dat nu echt het beeld dat wij moeten hebben van politici in Nederland? Daarom mijn dringende boodschap aan u, Geert Wilders, neem afstand van het Vlaams Belang! Alleen al hun sympathie voor het nazisme is meer dan reden genoeg om dat te doen. Mijnheer Wilders, associeer u niet langer met deze foute partij. U bent dat aan uzelf verplicht, aan uw partij en eigenlijk ook aan heel Nederland.

Getekend

Michael Freilich