Wie heeft er meer info over Ide Leib Kartuz? (deel 3)

De zoektocht van heer David Van Turnhout over het leven van zijn Joodse grootvader Ide Leib Kartuz blijft verder gaan. Er is al heel wat informatie boven water gekomen, maar er ontbreken, behalve zijn zoon en kleinkinderen, nog steeds rechtstreekse getuigen, mensen die de kleermaker Ide Leib Kartuz gekend hebben.

Daarom richten ze zich nu tot de lezers met de vraag of u een van zijn medegevangenen heeft gekend. Kartuz werd op 22 juni 1942 opgepakt en afgevoerd naar Breendonk waar hij mishandeld werd.

Op 22 augustus 1942 kwam hij terecht in de Dossinkazerne in Mechelen. Op 25 augustus 1942 werd hij met konvooi V gedeporteerd naar Auschwitz. De volgende personen zaten met hem op de trein: David Mandelbaum (geboren in 1903 of 1922) en Szmul Topor (geboren op 18 juni 1925). Daarnaast had Kartuz in Auschwitz contact met andere Belgische kleermakers. Onder meer met Samuel Berliner (geboren in Warschau op 26 januari 1908), die woonde in de lyceumstraat 11 in Sint Gillis in Brussel. Daarnaast ook Abram Moczydlinski (geboren in Siedlitz op 5 april 1911), die in Brussel woonde.

Nog een andere Belg die Kartuz in Auschwitz heeft gekend, was de handelaar Israël Feld (geboren in Rymanov op 7 oktober 1912), die woonde in de Albert Giraudlaan 112 in Schaarbeek. Deze mijnheer Feld heeft Kartuz aangesproken om lid te worden van het verzet. Verder was er nog Saul Cukierman (geboren in Wierzbnik op 2 september 1906), die woonde in de De Boeystraat 7 in Antwerpen en die zowel voor als na de oorlog goed bevriend was met Kartuz. Tenslotte huwde Kartuz na de oorlog met Joséphine Vervloet (zie foto). Ze kregen twee kinderen: Ellen en Benno. De relatie sprong in de jaren vijftig echter af. Ook over haar tasten de onderzoekers in het duister.

David Van Turnhout en professor Dirk Verhofstadt (Universiteit Gent) zoeken informatie over de hiervoor vermelde personen. Zij vragen u om aan uw oudere familieleden en kennissen te vragen of ze ooit over hen gehoord hebben en ze nog eventuele kinderen van hen kennen. Misschien kennen ze de hiervoor vermelde personen als overlevende van de kampen, als verzetsman, als klanten, of als buurtbewoner. U kan terecht bij David Van Turnhout (email davidmvt@hotmail.com) of Dirk Verhofstadt (email verhofstadt.dirk@telenet.be).

Advertentie

Elke tip is welkom. Wordt vervolgd.