Opinie: “Vieze Dries bij het VB, doorspoelen die boel”

Dries Van Langenhove wordt voorgesteld door voorzitter Van Grieken (foto: website Vlaams Belang)

Zou de partij ‘vuil’ genoeg blijven, vroeg Gerolf Annemans destijds na de veroordeling van het Vlaams Blok voor racisme? Het aantreden van een jonge garde bij het Vlaams Belang met ondermeer Tom Van Grieken als nieuwe voorzitter en Sam Van Rooy als huisideoloog bood op zijn minst de mogelijkheid om een andere koers uit te zetten. Zouden beide jonge Turken (sic) erin slagen om minder frisse tendensen bij het groot huisvuil te zetten?  Spijtig maar neen luidt het antwoord vandaag.

Guido Joris

Guido Joris

Het ‘vuil’ waar Annemans naar verwees was onder andere het aanleunen van zijn partij bij het neonazisme, antisemitisme en racisme dat De Winter en een deel van zijn electorale aanhang koesteren. Denken we bijvoorbeeld aan de veroordeling van voorzitter Roeland Raes voor negationisme (de man is nooit uit de partij gezet) en de uitspraken van Ledy Broeckx over de collabo’s vorig jaar op de VRT.

Geen moed

Met Dries Van Langenhove, zogezegd als onafhankelijke, maar wél als lijsttrekker in Vlaams-Brabant en Gerolf Annemans die gelijktijdig een alliantie met extreemrechtse partijen na de Europese verkiezingen aankondigt, marcheert de partij halsstarrig richting het gewezen Vlaams Blok. De hoop van naïevelingen, waartoe ik mezelf rekende, is hiermee aan diggelen geslagen. Van deze jonge generatie kan ik enkel vaststellen dat hen de moed ontbreekt om echte veranderingen door te voeren.

Advertentie

Het triomfantalisme van Tom Van Grieken laat een ‘vies met Dries’ -smaak na. Doorspoelen die boel. Het gelaarsde aantreden van Schild en Vrienden kopstuk Van Langenhove zou volgens sommigen de lijstplaats van parlementslid Joris Van Hauthem moeten opvullen.  (Van Hauthem overleed in 2005). Anderen oordelen dat Dries de strijd met stemmenkanon Theo Francken moet beslechten, maar dat laatste zou je kunnen vergelijken met de politie die in Molenbeek losgeslagen criminelen die winkels bestormen, met een waterpistooltje te lijf gaan. Geen van beide mogelijkheden halen het dus bij het feit dat Filip Dewinter en niemand anders zijn “drieste” discours ongestoord kan verder zetten en zeker in de kieskring van Theo Francken.

Voorpost

Zelfs Voorpost, de door neonazi Bert Eriksson opgerichte fascistenorganisatie, komt terug onder de bruine steen vandaan gekropen en organiseerde samen met Schild en Vrienden, nationalistische studenten en Vlaams Belangjongeren de extreemrechtse betoging tegen het Marrakeshpact.

Dat in het huidige klimaat van racisme en radicalisme het Vlaams Belang nog steeds accepteert dat neonazi’s hun ideeën onder hun jongeren mogen verspreiden toont dat het Blok terug is van nooit weggeweest.

Ledy Broeckx kan op twee oren slapen, haar Vlaams Belanglidmaatschap blijft 100 % compatibel met haar adoratie voor het naziregime. Het portret van haar nonkel Jef in vol zwart SS-ornaat in haar living mag dus zeker aan de muur blijven hangen.