Israëlische soldaten in hechtenis na misbruik tegen Palestijnse terreurverdachten

Archieffoto Netzah Yehuda bataljon (Foto: Flash 90)

De Israëlische militaire politie heeft afgelopen woensdag een officier en vier soldaten gearresteerd die naar verluidt twee Palestijnse terreurverdachten afranselden nadat ze in hechtenis genomen waren. Ze zouden gehandeld hebben uit wraak voor de moord op twee collega’s vorige maand. De maatregelen tonen nogmaals dat Israël wel degelijk zorg draagt voor de mensenrechten van Palestijnen en dat het leger ethisch onaanvaardbaar gedrag niet tolereert. Uiteraard komt dit in de buitenlandse media nauwelijks aan bod.

De officier en de militairen dienen in het Netzah Yehuda bataljon. Donderdag werd het vijftal voor een militaire rechtbank verhoord, ze blijven volgens de woordvoerder van het IDF (Israel Defence Force) voorlopig aangehouden. Beide Palestijnse verdachten werden gearresteerd in de buurt van Ramallah tijdens een actie van het leger om de terrorist te vinden die bij een nabijgelegen bushalte het vuur opende en daarbij twee militairen van het Netzah Yehuda bataljon doodschoot en een derde soldaat en een burgervrouw verwondde.

Niet eerste keer

Soldaten uit hetzelfde bataljon maken al langer deel uit van controverses tussen Israëlische rechts-extremisten en Palestijnen. Vorige maand werden twee leden uit de unit gezet omdat ze een gevecht met de grenspolitie aangingen nadat die bevriende burgers hadden gearresteerd die Palestijnse woningen in Ramallah met stenen bekogelden.

Nog in december vorig jaar opende de militaire politie een onderzoek naar de betrokkenheid van Netzah Yehuda soldaten die een man doodschoten in Oost-Jeruzalem nadat die volgens hen op een checkpoint zou zijn ingereden. Initieel onderzoek wees echter uit dat er geen sprake zou zijn van een poging tot inrijden op de controlepost.

Advertentie

Het is overigens niet de eerste keer dat militairen van deze eenheid veroordeeld werden voor het mishandelen van Palestijnse gevangenen. In 2016 moest een soldaat van deze eenheid 21 dagen in de cel voor zijn deelname aan een zogenaamde ‘hate wedding’ waarbij de moord op een Palestijnse kleuter werd gevierd.