Minister Jambon op bezoek bij Satmar in Antwerpen

Jambon met Hershy Dresdner en Sam Friedman

Op dinsdag 15 mei bezocht minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), de ultraorthodoxe satmargemeenschap in Antwerpen. De uitnodiging kwam van Sam Friedman, veiligheidscoördinator en Hershy Dresdner, bestuurslid en hoofd-fondswerving van de gemeenschap.

De delegatie bezocht in de namiddag de Satmarschool aan de Van Leriusstraat en ging daarna de synagoge aan de Charlottalei bekijken.

Volgens het kabinet van de minister was het een vriendelijk bezoek waar de minister bedankt werd voor het werk rond de beveiliging van Joodse instellingen.

Israëlische beveiliging
Jambon is al verschillende keren in Israël geweest waar er goede verstandhouding is met de veiligheidsdiensten. In juni zal de N-VA minister opnieuw in Israël zijn voor een ministeriële top over terreurbestrijding. Veel van de tips die België daar leert worden aangewend in ons land en kunnen ook de Satmargemeenschap bij ons ten goede komen.

Herdenking
Enkele dagen geleden was Jambon gastspreker bij de herdenkingsplechtigheid van het Joods Forum, hij maakte toen van de gelegenheid gebruik om een Joodse school en synagoge te bezoeken, ook in het kader van de veiligheidsvoorzieningen.

Advertentie

Excuses
Satmar, die zichzelf anti-zionistisch noemen, leeft op gespannen voet met het Joods Forum en een groot deel van de Antwerpse Joden sinds de verbranding van een Israëlische vlag op een school enkele jaren geleden. Ook dit jaar kwam het op Jom Ha’atzmaoet tot ongeregeldheden nadat jonge kinderen het rabbinaat van opperrabbijn Lieberman op de Terliststraat bekogelden met eieren. Volgens Satmar ging het om kwajongsstrekren en boden ze hun excuses hiervoor aan.