Jambon in 2015: “Centrum Gelijke Kansen heeft elke geloofwaardigheid verspeeld”

Jan Jambon in gesprek met Joods Actueel (RECHTENVRIJE FOTO Joods Actueel / Donald Woodrow)
Jan Jambon in gesprek met onze redactie (Rechtenvrije foto Joods Actueel / D. Woodrow)

In een exclusief gesprek met Joods Actueel, dat vandaag verschijnt, laat minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Jan Jambon zijn licht schijnen over verschillende actuele onderwerpen. De strijd tegen het jihadisme en het opkomend antisemitisme zijn daarbij de belangrijkste gespreksonderwerpen.

Wij lichten hierbij reeds een tipje van de sluier met de meest markante uitspraken uit het gesprek.


Over het Centrum Gelijke Kansen

Ik heb ook altijd ogen opengetrokken over de gevoeligheid van het Centrum als het over de islam ging, terecht overigens, maar dat diezelfde gevoeligheid niet aanwezig bleek te zijn als het over het Jodendom ging. Daarmee ondergraaft zo’n Centrum zijn eigen gezag. Als je streng voor de ene en laks voor de andere bent, dan verspeel je vanzelfsprekend elke geloofwaardigheid.

Over antisemitisme

Advertentie

Graag wil ik hier wel aanstippen dat het antisemitisme waar we nu mee te maken hebben niet vanuit onze samenleving ontstaan is. Het fenomeen waar we nu mee geconfronteerd worden, is geimporteerd vanuit het Midden-Oosten.

Over immigratie van Joden naar Isräel

Het mag niet zo zijn dat de democratische krachten op de loop gaan voor de ondemocratische krachten want dat is het begin van het einde!

Over jodenhaat op het internet

Bij ons heeft nog nooit een regering werk van gemaakt om het internet te monitoren. Er is nu voor het eerst een regeerakkoord waarin scannen van het internet wordt besproken.

Over de collaboratie en de Vlaamse beweging

Het klopt dat er met een valse romantiek ook zaken naar achter geschoven werden. Joden werden ten tijde van de Shoah louter geviseerd omdat ze Jood waren en dat staat, zeker voor mij als volksnationalist, haaks op mijn wezen. Men moet ook in alle mogelijke toonaarden afstand nemen van pogingen om de zaken uit het verleden goed te praten!