Ludo Van Campenhout (N-VA) verheugd met aankondiging Trump over Jeruzalem

Schepen voor N-VA in Antwerpen, Ludo Van Campenhout bij de 100ste verjaardag van de Jesode Hatoraschool (archiefbeeld)

“Als ik nu in Jeruzalem was zou ik meevieren”, aan het woord is Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) in een gesprek met Joods Actueel.

“Ik heb absoluut affiniteit met Jeruzalem, een prachtige stad met een geweldige geschiedenis waar heel wat culturen en religies samenleven. Ik ben er vaak geweest en heb er zelfs de marathon gelopen waarbij de startlijn aan de Knesset was, het Israëlische parlement.”

De verklaring van Trump dat Jeruzalem voor de V.S. de hoofdstad van Israël is vindt de schepen “heel positief”. “Als ik nu in Jeruzalem was dan zou ik ongetwijfeld aan het feestvieren zijn. De Amerikaanse verklaring is gewoon een bevestiging van wat in het hart van alle Israëli’s leeft. Op alle gebied, ook moreel en mentaal is dat de hoofdstad.”

Enige democratie
Van Campenhout vervolgt: “En je mag ook niet uit het oog verliezen dat Israël de enige democratie is in het Midden-Oosten, politici krijgen enkel bevoegdheid van het volk via de stembus.

Ludo tijdens de marathon van Jeruzalem

Wat ik nogal bizar vind in onze media is dat ze zonder blikken of blozen lijken te aanvaarden dat er geweld wordt aangekondigd ten aanzien van wat alleen maar een opinie is. Het is blijkbaar een recht dat men de Palestijnen verleent om vlaggen te verbranden en rellen aan te kondigen. Israël vindt dat Jeruzalem hun hoofdstad is en de Palestijnen vinden hetzelfde voor Oost-Jeruzalem, dat zijn toch beide opinies en goch geen reden om te zeggen dat ‘de poorten van de hel nu open gaan’.

Advertentie

Dergelijk gedrag moet je toch niet belonen of versterken. Ook het argument dat dit de vrede in de weg staat snijdt geen hout. Was er de voorbije 70 jaar dan wel vrede toen Tel Aviv voor velen de hoofdstad was van Israël?

Bang voor lokale extremisten?
Van Campenhout is op dreef en stelt nog: “We moeten er niet flauw over doen: Een land zoals Frankrijk gaat uit vrees voor de eigen bevolking Jeruzalem niet erkennen. Maar dat spoort toch niet met de realiteit, want we zijn toch democraten?

Het congres en de senaat in de VS hebben al meer twintig jaar geleden unaniem het standpunt goedgekeurd dat Israël het recht heeft om zijn eigen hoofdstad te kiezen. Dat is een democratische beslissing, daar gaan wij als democraten toch niet over discuteren. Je kan van Trump zeggen wat je wil maar zijn voorgangers hebben het allemaal beloofd, maar niet gedaan. Ik zeg niet dat je Trump krediet moet geven op alles maar op dit punt juist wel!

Tot slot nog dit, ik ga over enkele maanden terug naar Jeruzalem en ik kijk er helemaal naar uit!”