Wie is Jared Kushner, de Joodse schoonzoon van Donald Trump ?

De Trumps vieren Chanoeka
Ivanka Trump postte deze video op Instagram. De Trumps vieren Chanoeka

Jared Kushner, de schoonzoon van Donald Trump zou een belangrijke post krijgen in het Witte Huis als adviseur voor handel en het Midden-Oosten. Kushner is de 36-jarige telg uit een filantropische familie, een succesvolle vastgoedmakelaar en één van de belangrijkste adviseurs van de toekomstige president van Amerika.

Maar volgens de Democraten is Kushners aanstelling waarschijnlijk strijdig met wetgeving die overheidsbestuurders verbiedt om familieleden te benoemen. De advocaat van Kushner wijst erop dat de wet niet van toepassing is op benoemingen in het Witte Huis en dat Kushner geen loon zou ontvangen.

De pas 36-jarige Kushner is absoluut geen meeloper in de campagne van Donald Trump. Hij leverde onder meer een belangrijke bijdrage aan de pro-Israëlische toespraak die Trump eerder dit jaar gaf op de jaarlijkse conferentie van het American Israel Public Affairs Committee. In december hielp hij bij de organisatie van Trumps reis naar Israël. Die reis werd op het laatste  ogenblik geschrapt toen de Israëlische premier Netanyahu kritiek uitte op Trumps voorstel om moslims te verbieden naar de Verenigde Staten te migreren.

Volgens een bron aangehaald in New York Magazine zou Trump zijn schoonzoon hebben uitgescholden, roepende “Dit was allemaal jouw idee!”. (De Trump-campagne deed het verhaal af als nonsens.) Doorgaans komt Trump in ieder geval goed overeen met zijn schoonzoon. Vaak verwijst hij naar zijn “fantastische schoonzoon” als hij punten wil scoren met zijn pro-Israël-visie.

Liefdadigheid

Advertentie

Kushners naam is zeker even bekend in Joodse middens dan in de vastgoedwereld, waar hij het fortuin van zijn familie mee hielp uit te bouwen. De Seryl and Charles Kushner Family Foundation, genoemd naar zijn ouders, schenkt elk jaar meer dan twee miljoen dollar aan liefdadigheid, en een groot deel daarvan gaat naar Joodse doelen. Een orthodoxe lagere school en een secundaire school in New Yersey werden naar de familie Kushner vernoemd: de Joseph Kushner Hebrew Academy en de Rae Kushner Yeshiva High School. Beide scholen liggen in Livingston en werden genoemd naar Jareds grootouders, die de holocaust overleefden.

In 2011 deelde de stichting ongeveer 2,4 miljoen dollar uit. In 2012 ging het om 3,9 miljoen, in 2013 – het laatste jaar waarvan de data beschikbaar zijn – om 2,4 miljoen. Kushner, die ook actief is binnen de stichting, was ook een tijdje bestuurslid van de JTA-mediagroep, die nu deel uitmaakt van 70 Faces Media, een non-profitorganisatie.

Kushner ging naar de Frisch School, een modern-orthodoxe yeshiva in Paramus, New Jersey. Later ging hij naar Harvard en hij behaalde zijn diploma rechten aan de New York University.

Sabbat

Kushner, één van vier kinderen, woont vandaag in een stijlvol appartement in de Upper East Side van Manhattan. Hij gaat naar de orthodoxe synagoge Kehilath Jeshurun en volgt de sabbat. Zijn vrouw bekeerde zich tot het Judaïsme vooraleer ze trouwden in oktober 2009. Zij bestudeerde de geloofsleer bij rabbi Haskel Lookstein, verbonden aan Kehilath Jeshurun en Ramaz School. Ivanka Trump vertelde vorig jaar in Vogue dat haar gezin zich aan de koosjere voedingsregels houdt en de sabbat naleeft. “We leven vrij orthodox ja”, vertelde ze. Kushner zelf voegde er nog aan toe dat zijn vrouw geregeld zelf het avondmaal voorafgaand aan de sabbat maakt.

“Ze zei dat ze zelf zou koken, als we de sabbat gingen volgen”, zei Kushner ook in datzelfde interview. “Ze had in heel haar leven nog niet gekookt, maar ze werd snel een echte masterchef. Op vrijdag kookt ze dus vaak voor ons en dan schakelen we onze telefoons voor 25 uur uit.”

Ivanka Trump is enthousiast over haar bekering tot het Judaïsme. “Het is voor mij echt een goeie beslissing geweest. Ik ben tegelijkertijd een erg moderne maar ook een traditioneel ingestelde vrouw. Het lijkt een dilemma, maar ik vind het ideaal voor mezelf. Mijn geloof creëert de optimale omstandigheden om een familieband uit te bouwen.”

Advertentie

Ivanka en Jared verwelkomden recent hun derde kind, een zoontje dat Theodore James Kushner heet. Hij heeft al een zusje (Arabella Rose, 4) en een broertje (Joseph Frederick, 2). De jongen werd besneden op een zondag, twee dagen voor de primary in Wisconsin. Opa Trump was er dus niet bij, want hij moest campagne voeren. Uiteindelijk behaalde hij 13% minder stemmen dan Ted Cruz bij die voorverkiezing.

Observer

Kushner is ook eigenaar en uitgever van het weekblad The New York Observer. De dag na de besnijdenis kwam hij in een media stormpje terecht, toen New York Magazine schreef dat Ken Kurson, redacteur bij the New York Observer, de speech van Trump voor de AIPAC-conferentie vooraf gelezen had én er input voor geleverd had. Kurson beweerde dat zijn “inbreng” zich beperkte tot het lezen van een draft van de speech en de bespreking ervan met Kushner. Maar Jillian Jorgensen, senior political editor van Observer, was er als de kippen bij om te zeggen dat het niet meer zou gebeuren. Jorgensen schreef ook dat de krant zijn verslaggeving over de campagne van Trump zou herbekijken en dat ze hem zouden coveren zoals ze met elke presidentskandidaat doen.

“Voortaan zal er geen enkele campagne-input meer zijn, nog van meneer Kurson, noch van een van de andere journalisten van Observer”, zei hij stellig.

Kushner, die doorheen de jaren een olifantenhuid ontwikkelde, bleef in deze zaak buiten schot.

Celstraf

In 2004 belandde zijn familie in een openbaar schandaal, toen zijn vader Charles werd gearresteerd. Hij werd onder meer beschuldigd van belastingontduiking en van illegale campagnefinanciering. Het leverde hem een celstraf van zestien maanden op.

Jared Kushner, die trouw bleef aan zijn vader, verstopte zich niet. Als MBA-student aan de New York University nam hij al gauw een grotere rol op zich bij Kushner Companies, de vastgoedonderneming van zijn vader.

In 2006, toen hij nog maar net 25 was geworden, kocht Kushner de Observer voor ongeveer 10 miljoen dollar. In 2007, het jaar na de vrijlating van zijn vader, kocht Kushner op Fifth Avenue voor zowat 1,8 miljard dollar een kantoorgebouw met 41 verdiepingen. Het ging op dat moment om de duurste verkoop ooit van een kantorencomplex in de geschiedenis van de Verenigde Staten. In 2008 werd Kushner CEO van het bedrijf van zijn vader.

Kort samengevat: Kushner is een vastgoedmakelaar die van aanpakken weet. In 2014 sloot hij transacties af voor meer dan 2 miljard dollar. Hij kocht onder meer 2000 grote flats aan de East Coast, zo stelde het tijdschrift Fortune. In 2015 stond Kushner op plek 25 in de ’40 under 40’-lijst van datzelfde magazine. Die ranking lijst de meest invloedrijke jonge zakenlui op.

“Ik besteed het meeste van mijn tijd momenteel aan vastgoed”, zei Kushner in een videoboodschap aan Fortune. “Maar ook daarbuiten ben ik heel erg actief. Het belangrijkste is dat je kan werken met de juiste mensen, mensen die je kan vertrouwen, mensen die getalenteerd zijn.”

Politieke voorkeur

Nadat zijn schoonvader voor de Republikeinen in de running kwam is als presidentskandidaat, moest Kushner zijn politieke voorkeur wijzigen.

Tot onlangs steunde hij voornamelijk democratische kandidaten. Kushners Observor koos in 2008 duidelijk partij voor Obama. Volgens de data van de Federal Election Commission doneerde hij ver boven de 100.000 dollar aan comités en kandidaten van de Democraten. In 2000 en 2003 kon bijvoorbeeld Hillary Clinton op 6.000 dollar van hem rekenen.

In 2014 schonk Kushner 10.000 dollar aan het New Jersey Democratic State Committee en eveneens 10.000 dollar aan het New York State Democratic Committee. De campagne van Cory Booker, die in 2013 probeerde een zetel in de senaat te bemachtigen, kon dan weer rekenen op 20.800 dollar. Ook twee andere democratische senatoren, Charles Schumer uit New York en Robert Menendez uit New Jersey, kregen financiële steun van Kushner.