Jongste slachtoffer moordpartij Connecticut was Joods jongetje

Noah Pozner
Noah Pozner

Noah Pozner, die in november 6 jaar oud werd, was het jongste slachtoffer van de dolle schutter die vrijdag in het stadje Newton in de V.S. 26 dodelijke slachtoffers maakte. De rabbijn van de lokale Joodse gemeenschap riep op om de “cultuur van geweld” in het land een halt toe te roepen.

Poznzer was het enige Joodse slachtoffer. Zijn tweelingzus, die op dezelfde school zat, overleefde de raid omdat ze in een andere klas zat, aldus rabbi Shaul Praver van de gemeenschap Adath Israel in Newtown. Op zaterdag, sabbat, hield Praver een speciale gebedsdienst in de synagoge.

Rabbijn Praver
Rabbijn Praver stond de moeder bij
Er was een bijzondere dienst in de synagoge van Newtown
Er was een bijzondere dienst in de synagoge van Newtown

Aan de Israëlische radio verklaarde hij nadien dat hij zijn gemeenschap had opgeroepen om er alles aan te doen om de “cultuur van geweld” waarin we leven af te zweren. “Deze cultuur is gebaseerd op geweld en we moeten onze kinderen leren over vrede. We moeten alles veranderen, er is teveel oorlog en teveel geweld in onze straten”, zei de rabbijn in een vlekkeloos Hebreeuws.

Tegen de Amerikaanse radio NPR zei de rabbijn dat hij de moeder van het slachtoffertje, die deel uit maakt van zijn synagoge, de hele dag lang probeerde te troosten. Hij noemde het ““the day from Hell” .

“Ik vertelde tegen de moeder dat ik geloofde in de eeuwigheid van de ziel en dat ik ervan overtuigd ben dat ze ooit opnieuw haar zoon zou zien.”

Noah Pozner vierde vorige maand zijn 6de verjaardag. Hij wordt vandaag begraven.