Israël geeft de wereld te eten terwijl NGO’s van de wereld eten

Terwijl anti-Israëlactivisten oproepen om Israëlische producten te boycotten moeten ze knarsentandend toekijken hoe de Israëlische uitvoer van dag tot dag stijgt. De verklaring daarvoor is te vinden in de doeltreffende manier waarop Iraëli’s het zakendoen en hulpverlenen met elkaar weten te verenigen.

De Israëli’s beschikken daarmee over een positief project waarmee ze van plan zijn om de honger de wereld uit te helpen. Dat was dit jaar ook het thema van de grootste Israëlische landbouwbeurs in Tel Aviv. De slagzin “Israëli expertise feeds the world” was toepasselijk.

Tijdens de achttiende editie van die International Agricultural Exhibition toonden Israëlische experts en bedrijven de verbazende ontwikkelingen die agrarische technieken in combinatie met het Joodse vermogen om hoogtecnologische vindingen in de landbouwtechnieken te implementeren aan de geïnteresseerde bedrijfsleiders en beleidsmakers. De beurs had met 7000 bezoekers uit 115 verschillende landen een grote internationale uitstraling. De beursgangers konden er kennismaken met nieuwe serretechnologieën , irrigatietechnieken, toegepaste informatica voor melkveehouders, visboerderijen en alternatieve energie-opwekking.

Een manager van een deelnemend bedrijf zei over een nieuwe technologie om koeien te monitoren: “Als je je koeien onder controle kan houden dan kan je geld verdienen”. Israëli’s slagen er al langer in om hun eigenbelang te laten samenvallen met het algemeen belang, daarmee gaan ze gewoon verder in de eeuwenoude Joodse traditie om van betekenis te zijn voor hun medemensen.

Dit in tegenstelling tot de honderden ngo’s die Israël bekritiseren en hiervoor overheden in de hele wereld voor miljoenen weten te melken.