Israëlische Waze app steeds populairder om files te omzeilen

De Israëlische app Waze is ondertussen zo populair dat ‘wazen’ een vervoegbaar Nederlands werkwoord is geworden. In België rijden al een kwart miljoen Belgische gebruikers van Waze rond, maar daarmee ligt ons land nog flink achter op Duitsland en Nederland.

Het programma voor op je smartphone, is een combinatie tussen een social app en een GPS-programma en werd opgekocht door Google voor bijna een miljard dollar. Eenmaal geïnstalleerd, kan je in een razendsnel tempo en in realtime allerlei alternatieve routes berekenen.

De app kan anticiperen op calamiteiten en onvoorziene omstandigheden. Zo konden Wazegebruikers onlangs in zes minuten voorbij de grote ‘siliconenfile’ in op de Antwerpse ring geraken. Maar voor de standaard GPS gebruiker was het huilen met de pet op nadat er een vrachtwagen een lading vloeibare siliconen over een traject van vier kilometer verloor met een monsterfile als gevolg.

Niet iedereen blij met Waze

Natuurlijk stuurt Waze je soms ook door woonwijken en dat levert voor de lokale bewoners onaangename situaties op. Maar de mediaberichten in de Vlaamse kranten, dat Waze in plaats van files op te lossen ook files veroorzaakt, is een brug te ver en wordt ook door verkeersdeskundigen tegengesproken. Het is eerder het zware vrachtverkeer dat om de kilometerheffing te omzeilen, met behulp van Waze voor kostenbesparende routes kiest dat voor overlast zorgt in de woonwijken en extra gevaarlijke situaties creëert op die secundaire wegen. Maar dat probleem kunnen gemeentelijke en andere overheden gemakkelijk pareren door het verbieden van dergelijke transporten buiten de kilometerheffingstrajecten.

Hoewel het gebruik van de app bij ons toeneemt, is het aantal gebruikers toch maar een fractie van het aantal gebruikers in thuisland Israël. In het Beloofde Land leidt de populaire app al geruime tijd 65 procent van de gebruikers naar hun Beloofde Bestemming. Het levert er geen extra files op, integendeel.