Spectaculaire camerabeelden leiden tot arrestatie na antisemitisch incident in Antwerpen [exclusief]


Op zaterdagochtend omstreeks halfnegen, werden een ultraorthodoxe man en zijn zoontje bijna omvergereden door een zwarte Seat Ibiza terwijl ze op het voetpad aan het wandelen waren. Beelden van het spectaculair incident werden geregistreerd door recent geplaatste veiligeheidscamera’s.

Het incident vond plaats aan de Isabellalei door een wagen die verder koers zette richting Belgiëlei.

Camerabeelden werden hierop bekeken en hielp de politie om de verdachte te identificeren. De dader in kwestie, volgens ooggetuigen een man van allochtone origine, werd nog dezelfde middag opgepakt. Hij blijft aangehouden en zal nog zondag voor een rechter komen voor poging tot doodslag.

Antisemitisch incident?
De meeste Joodse mensen klasseren dit incident als een anti-joods voorval aangezien de voetgangers duidelijk als joodse personen herkenbaar waren. Het valt echter af te wachten wat verder onderzoek zal uitwijzen.

Soldaten en camera’s
Mogelijk was de aanwezigheid van soldaten op de hoek van de straat reden voor de dader om op het laatste nippertje de voetgangers niet aan te rijden. De vader van de jongen rende de wagen achterna en alarmeerde de soldaten van het voorval.

Advertentie

Dit incident toont ook aan dat de recente investering in camera’s en gepantserde deuren voor de Joodse instellingen nuttig kunnen zijn in het bestrijden van antisemitisme.