Joodse Gemeenschap verbijsterd door zoveelste vrijlating na antisemitisme, “moet er echt eerst een mes worden getrokken”?


De interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap, Shmira, een groep vrijwilligers die een oogje in het zeil houdt, zit met de handen in het haar en heeft een hoge graad van paraatheid afgekondigd. Reden is de zoveelste vrijlating van een 24-jarige man die in de voorbije weken tal van Joodse huizen, scholen en synagogen heeft gevandaliseerd en mensen aangevallen. “De politie en het leger doen uitstekend werk, maar het gerecht laat hem steeds opnieuw gaan”, horen we.

De politie bevestigt de feiten en zegt dat het gaat om een 24-jarige erkende vluchteling. Bronnen zeggen dat hij uit het Midden-Oosten afkomstig is, maar dat konden wij niet bevestigen.  Maar het staat wel vast dat hij tijdens één van zijn episoden een Koran en Arabische medaille neerlegde bij de ingang van een synagoge.

Wat de gemeenschap vooral zorgen baart is dat de man steeds terugkeert naar de Joodse buurt direct na zijn vrijlating. Het begon reeds enkele weken geleden met het aanbrengen van markeringen op deuren van synagogen en scholen met een scherp object (diep ingekerfde krassen die niet zomaar kunnen worden verwijderd), daarna ging hij over tot het hardhandig verwijderen van mezoeza’s, kokertjes met Bijbeltekst aan Joodse deuren.

Jodenhaat

“We hebben te maken met een man die een viscerale haat heeft voor Joden”, aldus één van de vrijwilligers van de bewakingsleden die de dader enkele keren heeft geïnterpelleerd. “De haat in zijn ogen is iets wat ik nog zelden heb gezien”, aldus de man. De verdachte heeft het ook steeds over “this is our land, Palestine!” en heeft bedreigingen geuit “we will show you!”

Advertentie

De man gaat ook steeds driester te werk. Op vrijdagavond heeft hij verschillende mensen een duw gegeven of hun hoed op de grond gegooid, daarna heeft hij een spoor van vernielingen achtergelaten op de Charlottalei, Consciencestraat, Brialmontlei en Mercatorstraat waar hij minstens 20 Joodse mezoeza’s van de deuren afrukte.

Hij werd door de politie ingerekend en 12 uur opgesloten. Bij zijn vrijlating op zaterdag, gisteren, ging de man meteen weer terug naar de Joodse buurt. Daar stond de Joodse vrijwillerswacht op hoog alert en toen ze hem zagen aankomen verhinderden ze dat hij verdere schade kon aanbrengen.

Ondanks het feit dat de man recidiveert en dreigementen maakt acht de procureur het niet noodzakelijk om de man op te sluiten.

“Niets blijven doen is geen optie”

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel: “Aangezien de man niet bang is van de autoriteiten, reeds bedreigingen heeft geuit naar de Joodse gemeenschap en steeds driester te werk gaat is het maar de vraag wat hij morgen gaat doen. Moeten we echt wachten tot hij aan een school een mes trekt en kinderen neersteekt?”

“Het gaat om een gestoorde of geradicaliseerde moslimextremist die hier als vluchteling asiel heeft gekregen, deze man kan/wil zich duidelijk niet integreren in onze maatschappij. Het is voor ons totaal onbegrijpelijk dat er in tijden van terreur geen adequate rechtsmiddelen zijn om dergelijke personen aan te pakken”.

“Ook als deze man geestesgestoord is, dan nog dient actie te worden ondernomen. Hoe vaak horen we niet – van Berlijn tot Australië – dat aanslagen geen terrorisme zijn omdat de dader een labiel persoon was? Moeten we echt ook wachten tot het zover is”?

Advertentie

“Een pluim voor de politie die alles doet om ons veilig te houden en heel snel aanwezig is, maar ook zij kijken waarschijnlijk met lede ogen toe als ze de verdachte voor de zoveelste keer moeten laten gaan”.

Hoge paraatheid

Ondertussen is een signalement van de persoon in kwestie verspreidt en zijn Joodse instellingen in hoge staat van alertheid. Kinderen wordt gevraagd om niet langer dan nodig voor de schoolpoorten rond te slenteren en volwassenen dienen uit te kijken voor de verdachte.