Bezorgdheid over terugtrekken soldaten uit straatbeeld

In de Joodse gemeenschap is men er niet gerust in. Volgens de krant De Tijd zouden de militairen uit het straatbeeld verdwijnen vanaf september. De krant baseert zich op uitspraken van Defensieminister Philippe Goffin (MR) afgelopen woensdag in de Kamer maar een grondige analyse van zijn uitspraken laat uitschijnen dat dat nog geen uitgemaakte zaak is.

Een nauwkeurige analyse van de tekst van Goffin toont een ander beeld. Daarin zegt de minister alleen dat er “een plan is” en dat de federale politie het “zal kunnen” overnemen. Enkele dagen voordien had minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gezegd dat wat hem betreft er geen aanpassing is zolang de dreigingsanalyse niet veranderde.

Dreiging ‘Ernstig’

In ons land ligt het algemeen dreigingsniveau op 2 terwijl bepaalde specifieke locaties op 3 staan, dat is onder meer het geval voor een aantal ambassades, de nucleaire installaties en de Joodse gemeenschap. Niveau 3 betekent dat de dreiging “ernstig” is en een terreurdaad zelfs omschreven wordt als “mogelijk en waarschijnlijk”.

Verkeerd signaal

Advertentie

Hans Knoop van het Forum der Joodse organisaties: “Het dreigingsniveau blijft onveranderd zeer hoog. Dan is het niet logisch militairen uit de wijk terug te trekken. De terugtrekking van zichtbare militaire beveiligingspatrouilles in de Joods wijk per september is een verkeerd signaal. Zeker door de Corona- crisis neemt de dagelijkse hoeveelheid haatmail die we ontvangen sterk toe. Joden worden voor ontwikkeling en verspreiding van het virus door antisemitische  complotdenkers verantwoordelijk gesteld.”

Ook op Europees niveau werd recentelijk gewaarschuwd voor een heropstanding van terreur en is waakzaamheid geboden.

Aanslagen

Niet enkel vanuit islamitische hoek is er een dreiging, de aanslag op een synagoge in het Duitse Halle enkele maanden geleden door een rechtsextremist ligt nog vers in het geheugen. Ook de dodelijke raid op het Joods museum van België in Brussel is men nog niet vergeten.

Klein aantal

Vandaag worden slechts een 200-tal soldaten ingezet voor Operatie Vigilant Guardian, zoals de beveiligingsopdracht heet. Deze startte in  2015 en voorzag op haar hoogtepunt de inzet van 1.800 militairen.