Israëlische parlementsvoorzitter reageert na commotie over uitspraken

Yuli Edelstein in de Kamer met zijn Belgische evenknie, Siegfried Bracke op 27 januari 2018

In een brief aan het Forum der Joodse Organisaties en André Gantman (N-VA), heeft het kantoor van Knessetvoorzitter Yuli Edelstein gereageerd op de commotie die was ontstaan (lees hier) na één van zijn uitspraken tijdens zijn bezoek aan België vorige week.

Een kopie van de brief kan u hier lezen (Antwerp Speech Letter)

De repliek stelt dat het nooit de bedoeling was om de Joodse gemeenschap van België in een lastig parket te brengen en zegt dat ze in Israël goed op de hoogte zijn van de steun die Bart De Wever an de dag legt voor de Joodse staat. “We appreciëren ook zijn uitspraken en gebaren naar de Joodse gemeenschap toe”, staat er te lezen.

Volgens de brief waren de uitspraken van Edelstein op de Internationale Holoaust herdenkingsdag vooral bedoeld om de verschillende uitdagingen waarvoor de Joodse gemeenschappen in heel Europa staan, in het voetlicht te plaatsen. Die gaan van de strijd tegen terreur tot pogingen om de van de Holocaust te ontkennen of te minimaliseren.