Bezoek Edelstein krijgt staartje, Joods Forum verbouwereerd

Knessetvoorzitter Yuli Edelstein in het Belgisch halfrond

Vorige week bracht de Israëlische Knessetvoorzitter, Yuli Edelstein, een bezoek aan het Belgische parlement waar hij het woord nam op de Internationale Dag voor de Herdenking van de Holocaust. Dat bezoek krijgt nu een staartje.

Tijdens zijn toespraak haalde parlementsvoorzitter Edelstein ook de zaak aan van het Antwerpse monument voor de oorlogsslachtoffers. Edelstein beweerde dat het stadsbestuur van plan was om die te verzetten naar een locatie die “minder storend zou zijn voor het verkeer”, een totaal foute interpretatie van de feiten. Enkele maanden geleden was er inderdaad gesproken over het verplaatsen van het monument na overleg met verschillende joodse prominenten.

Maar toen bleek dat de meerderheid van Joods Antwerpen dat niet zag zitten, reageerde burgemeester De Wever kordaat en met de belofte om hierover in overleg te treden met alle Joodse instanties. Verder overziet de burgemeester ook een commissie van Wijzen (voornamelijk historici) die zich buigen over een bijkomend monument dat de namen van alle Belgische slachtoffers zou vermelden.

Verbouwereerd

Advertentie

Het laat zich dus raden dat de N-VA not amused reageerde op de woorden van Yuli Edelstein. Rafy Werner, voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties, zei tegen Joods Actueel “verbouwereerd” te zijn met de “ongefundeerde kritiek van Edelstein”. Hij maakte zijn ongenoegen ook bekend aan de Israëlische ambassade.

Rafy Werner: “De goede en reeds jarenlang opgebouwde relatie tussen de Vlaamse Joden en de belangrijkste partij van Vlaanderen zomaar ondermijnen is onwaardig voor de voorzitter van de Knesset die zich toch beter had mogen informeren over deze zaak. De oorzaak ligt er waarschijnlijk in dat Edelstein tijdens zijn bezoek enkel de Franstalie Joden ontmoette en de Vlaamse Joden links liet liggen. Daardoor was hij niet op de hoogte over het reilen en zeilen in Antwerpen.”

Protestbrief

André Gantman, N-VA gemeenteraadslid richtte ook een protestbrief aan de Israëlische parlementsvoorzitter en schreef daarin “De burgemeester heeft steeds het antisemitisme sterk veroordeeld en is een grote supporter van de Joodse staat. In Antwerpen tracht hij zowel de economische, culturele als sociale banden te bevorderen tussen zijn stad en Israël. Toen de Israëlische president Rivlin Antwerpen bezocht liet hij de klokken van de kathedraal zelfs het Hatikva afspelen”.

Wat Gantman niet in zijn brief vermeldde is dat Bart De Wever ook ten persoonlijke titel afstand nam van zijn grootvader, die lid was van het VNV. De Wever noemde de collaboratie “een zwarte bladzijde in de geschiedenis die het Vlaams-nationalisme onder ogen moet zien en die het nooit mag vergeten”.