Vandalen Talmoedschool Wilrijk op heterdaad betrapt

De politie van Antwerpen heeft de vandalen geïdentificeerd die de voorbije weken herhaaldelijk de Talmoedhogeschool in Wilrijk hebben aangevallen. Alles samen waren er de voorbije weken 5 verschillende aanvallen op de Joodse instelling. Er werden stenen door de ruiten gegooid en beschadigingen aan het hekwerk aangebracht.

Het was een alerte buurtbewoner die op dinsdag 3 juli omstreeks 20 na 10 ’s avonds de politie belde. Hij had 3 jonge mannen gespot die de instelling binnendrongen.

Minderjarigen

De agenten waren snel ter plaatse en na een korte achtervolging in het nabijgelegen Steytelinckpartk werd één van de drie vandalen opgepakt.

Advertentie

Het gaat om een minderjarige die al snel tot bekentenissen overging en ook vertelde wie zijn medecompanen waren.

Ze gaven toe ook antisemitische leuzen te hebben gescandeerd over nazi’s en Hitler, iets wat de buurman ook bevestigde te hebben gehoord.

Dendermonde

Er werden twee pv’s opgesteld, eentje voor beschadiging aan gebouwen en het ander voor  haat en racisme.

De opgepakte verdachte woont deels bij zijn vader in Antwerpen en deels zijn moeder in Moerbeke Waas waar hij ook officieel staat ingeschreven. Om die reden is het dossier overhandigd aan het parket van Dendermonde die nu de zaak verder opvolgt en zal beslissen of het tot vervolging komt.

Opgelucht

De verantwoordelijken bij Shmira, de interne veiligheidsdienst van de Joodse Gemeenschap reageren opgelucht. De voorbije weken waren ze al verschillende keren ter plaatse moeten komen en bestond er de vrees dat een student wel eens gewond zou kunnen raken door rondvliegend glas of een projectiel die door de ramen werden gegooid.