Artikel uit Joods Actueel levert familiegeschiedenis van Waalse SS’er Degrelle en nieuw boek op

n 2012 publiceerde Joods Actueel in gesprek met godsdienstleraar en historicus Jan Maes het verhaal van de Joodse Hannah Nadel die tijdens de Tweede Wereldoorlog als dienstmeisje in het huis van de zus van Léon Degrelle werkte en zo ontsnapte aan de nazigruwelen. Jan Maes had mevrouw Nadel, toen inmiddels een kwieke tachtiger, bezocht op haar adres in Israël. Simone Korkus heeft over dit verhaal nu ook een boek geschreven.  

Simone Korkus woont en werkt als journaliste in Israël. Tijdens een rondleiding van een groep pelgrims r in het Sisters of Nazareth klooster in de Israëlische stad Nazareth, laat Korkus vallen dat het wellicht tijd is om het grijs verleden van de burgers van ons land te onderzoeken, nu de overheid en de stad Antwerpen dit gedaan hebben. “Als jij als journalist interesse hebt voor dat grijze gebied, heb ik wel een verhaal voor je”, oppert Jan Maes, één van de toehoorders. Wanneer Korkus vervolgens van een Belgische krant de opdracht krijgt om een artikel over de de 2e Wereldoorlog te schrijven, start ze een  zoektocht naar de niet zo voor de hand liggende geschiedenis van de Joodse meisjes in het huis van de zus van Degrelle.

Ook zij gaat Hannah Nadel opzoeken in Israël en ze ontmoet ook de kinderen van haar Belgische redders. Terwijl de auteur het leven van Hannah in Brussel reconstrueert, stoot ze op familiegeheimen en wordt ze geconfronteerd met haar eigen vooroordelen. Korkus brengt het hele verhaal in alle grijstinten.

Met haar boek ‘Het dienstmeisje van Degrelle’ heeft Korkus dat onwaarschijnlijke verhaal op een heel nauwgezette en genuanceerde manier gereconstrueerd en het zo voor de vergetelheid behoedt. Ze heeft het hele verhaal tot op het bot onderzocht, ze spoort in de archieven documenten op en luistert naar alle verhalen. Ze slaagt er bovendien in om van al die verschillende elementen in een heel boeiend verhaal te integreren. Het boek kreeg dan ook veel lof in de pers.

Advertentie

Praktische informatie: Het dienstmeisje van Degrelle van auteur Simone Korkus verscheen in september 2017 bij uitgeverij Polis in het Nederlands. Het boek is geïllustreerd, telt 304 pagina’s en kost 22,50 euro of 14,99 voor het elektronische formaat. ISBN 9789463100939