Grote missie trekt op economisch werkbezoek naar Israël

De speciale website die voor deze gelegenheid gecreëerd werd

Van 3 tot 7 september organiseert de stad Antwerpen in samenwerking met Startups.be, Flanders Cleantech Association (FCA) en i-Cleantech Vlaanderen een economisch werkbezoek naar één van de meest innovatieve landen ter wereld: Israël. Het werkbezoek staat onder leiding van schepen voor economie, Caroline Bastiaens. In totaal maken een 70-tal personen deel uit van de groep die Israël bezoekt. De delegatie bestaat uit een combinatie van startups en corporates, actief in digitale innovatie en Cleantech. Onder meer Indaver, Umicore, imec, Rombit, Sentiance, UCB, Cronos Group, Capricorn Venture Partners en Universiteit Antwerpen wonen het werkbezoek bij. Voor deze gelegenheid werd zelfs een speciale website gecreëerd, www.missionisrael2017.be

Israël is ver ontwikkeld op het vlak van digitale innovatie en circulaire economie, 2 domeinen waar Antwerpen nog heel wat groei wil realiseren. Het werkbezoek wordt dan ook opgedeeld in 2 tracks: digitale innovatie, met focus op Internet of Things en eHealth, en Cleantech. Voor beide sectoren is een specifiek programma samengesteld. Hoogtepunten van dat programma zijn onder meer de rondleidingen op topuniversiteit Technion en de wereldvermaarde Rambam Health Care Campus. Ook een bezoek aan DLD Innovation Festival, waar bedrijven, startups en investeerders elkaar ontmoeten, zal niet ontbreken.

“Het is niet toevallig dat het werkbezoek focust op de tracks digitale innovatie en Cleantech, zegt delegatieleider en schepen voor economie, Caroline Bastiaens. “Uit onderzoek blijkt dat we op deze twee sectoren groei kunnen realiseren. Het huidige werkbezoek wil daarom binnen deze domeinen partnerships tussen Antwerpse en Israëlische bedrijven realiseren, Israëlische investeerders warm maken om te investeren in de stad en uitwisseling bevorderen tussen startups onderling.”

Track Digitale innovatie
Israël staat bekend als een ware ‘Startup Nation’. Nergens ter wereld zijn er meer startups per inwoner. Tel Aviv staat dan ook consistent bovenaan de lijsten van meest innovatieve steden ter wereld. Cybersecurity en medische technologie zijn er “booming”. De link met de stad Antwerpen is dan ook niet veraf. Antwerpen bouwde de jongste jaren immers aan een stevig ecosysteem met meer dan 350 startups, ruim 10 incubatoren en acceleratoren en een groot internationaal netwerk. Bijzondere aandacht gaat uit naar de ondersteuning van groeibedrijven in eHealth, aangezien het groeipotentieel van eHealth in en om de stad groot is. Met de oprichting van BlueHealth Innovation Center, een nieuwe incubator voor eHealth-bedrijven, maakt de stad deze ambitie waar.

Tijdens het werkbezoek naar Israël, kan de Antwerpse delegatie zelf ondervinden hoe Israëlische bedrijven nadenken over Smart City, Internet of Things en eHealth. Zo maken bezoeken aan Technion, de toonaangevende technologische universiteit in zusterstad Haifa, en aan het Rambam Health Care Campus een belangrijk deel uit van het programma. Rambam is een ondergronds, academisch ziekenhuis dat met de steun van de Israëlische overheid, een medische incubator opende. Daarnaast krijgen de Antwerpse startups de kans om hun onderneming te pitchen voor enkele belangrijke Israëlische VC’s (venture capital), en vinden er vele b2b-meetings plaats.

Advertentie

Cleantech
Naast onze expertise in digitale innovatie, kan ook de Antwerpse knowhow rond Cleantech interessante handelscontacten opleveren in Israël. Hoewel Israël op nummer 1 staat in de Cleantech Innovation Index, kijkt bijvoorbeeld de chemische industrie in Haifa toch uit naar de mogelijkheden van duurzame chemie. Bovendien hebben Israël en de aangrenzende regio’s een grote achterstand met betrekking tot afvalbeheer. Zowel op conceptueel als op technisch vlak hebben Belgische bedrijven dus een te valoriseren voorsprong op Israël.

Tijdens het werkbezoek staat een bezoek aan het Eco-industrieel park in Neot Hovav gepland. Het park staat model voor duurzame industrie in Israël en huisvest 23 productiebedrijven. Daarnaast mag een bezoek aan Hiriya niet ontbreken. Van 1952 tot 1998 was Hiriya een berg afval van 60 meter hoog met een oppervlakte van 340.000 m². Vandaag ondergaat de site een volledige transformatie, zodat het dankzij geavanceerde technologie een wereldpositie inneemt op het vlak van recyclage.

DLD Innovation Festival
Op woensdag 6 september brengt de volledige delegatie een bezoek aan het gerenommeerde DLD Innovation Festival. Hier krijgt de delegatie de kans om interessante handelscontacten te ontmoeten, mogelijke business opportuniteiten te verkennen en om kennis uit te wisselen met Israëlische bedrijven. Bovendien kunnen de Antwerpse bedrijven hun onderneming pitchen voor de Israëlische pers. Het hoogtepunt van de dag vormt zonder enige twijfel het Antwerp Business Seminar, waarmee de troeven van Antwerpen in de verf worden gezet naar Israëlische bedrijven en investeerders.