Redster Anne Frank wordt 100 jaar. Mazal Tov!

miepMiep Gies vierde gisteren haar honderdste verjaardag. De vrouw die in de Tweede Wereldoorlog de familie Frank hielp onderduiken in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam viert haar verjaardag in stilte. Zij leeft nog in goede gezondheid op zichzelf in West-Friesland.

Gies werd een beroemde wereldburger toen Otto Frank na de oorlog het dagboek van zijn dochter vond en liet uitgeven. Van het boek zijn in 55 talen meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht. Ook volgden er meerdere films en toneelstukken. Miep Gies heeft zelf nog jarenlang op scholen het verhaal van de familie Frank verteld. Ze schreef ook een boek, Herinneringen aan Anne Frank, waarvan binnenkort een nieuwe Engelse uitgave verschijnt. Voor haar verdiensten kreeg Gies onder meer de Yad Vashem-onderscheiding.

Sinds haar man Jan in 1993 overleed, treedt Miep niet meer op in het openbaar of voor televisiecamera’s. Wel onderhoudt haar zoon voor haar nog een website, miepgies.nl, waarop zij uitgebreid antwoord geeft op alle vragen die haar nog dagelijks worden toegestuurd en gemaild.

Gies heeft altijd beklemtoond zichzelf geen heldin te vinden. ”Ik sta aan het eind van een heel lange rij goede Nederlanders die hebben gedaan wat ik heb gedaan of meer, veel meer, gedurende die donkere, vreselijke jaren die achter ons liggen, maar die in het hart van degenen onder ons die ze hebben meegemaakt aanwezig blijven als de dag van gisteren. Er gaat geen dag voorbij of ik denk aan wat er toen is gebeurd.” (bron: ANP)

lees meer hier http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4024610,00.html