Netanyahoe aangesteld als formateur

vrijdag 13:00 uur De kogel is door de kerk, Shimon Peres heeft Benjamin Netanyahoe aangesteld als formateur.

Benyamin Netanyahoe, wellicht de toekomstige premier van Isrël
Benyamin Netanyahoe, wellicht de toekomstige premier van Isrël

donderdag 19 februari Lieberman kiest voor Netanyahoe, aldus een bericht van de krant Ha’aretz. Volgens bronnen binnen Kadima is er geen andere optie dan in de oppositie te stappen. Lieberman zou echter voorstander zijn om ook Kadima in een coalitie te krijgen. Hij doet dit vooral omdat hij niet wenst dat de meerderheid door ultra-orthodoxen kan worden gecontroleerd.

Lieberman kiest voor Netanyahoe, aldus Ha'aretz
Lieberman kiest voor Netanyahoe, aldus Ha'aretz
President Peres begint aan zijn consultatieronde
President Peres begint aan zijn consultatieronde

woensdag 18 februari Premier Shimon Peres krijgt de officiele resultaten van de verkiezingen. Vanaf morgen begint hij aan zijn consultatieronde

Vrijdag 09:00 uur Volgens Kadima insiders zou Tzipi Livni bereid zijn om in een regering met Netanyahoe te stappen indien president Peres haar niet aanstelt als formateur. Dit wordt ondertussen natuurlijk ontkend. Indien Livni in een regering stapt met Likoed, dan heeft die coalitie ook de steun van Lieberman niet meer nodig. De ‘kingmaker’, zoals hij de voorbije dagen genoemd werd, zou dus terug in de oppositie kunnen belanden.

Donderdag 21:oouur De resultaten zijn vastgelegd. Kadima op de eerste plaats met 28 zetels, Likoed op twee met 27.

Donderdag 13:00 uur Avigdor Lieberman zegt dat hij zijn keuze heeft gemaakt voor welke coalitie hij kiest. Hij wil dit echter nog niet publiek maken. Pas tegen woensdag zou president Peres een formateur aanstellen.MIDEAST ISRAEL ELECTION

Woensdag 23:00 uur Vraag van een lezer: waarom geen combinatie Likud-Kadima?
Antwoord: Mooi idee maar Likud en Kadima in een regering krijgen is zoals Reynders en Di Rupo in een coalitie krijgen… wie zal dan premier mogen worden? Departijen hebben net een zeer ‘negatieve’ campagne achter de rug met tv-spotjes over hoe onbetrouwbaar/ onkundig/ gevaarlijk de andere wel is. Om nu plots tot vrede te komen is quasi onmogelijk. Livni heeft Netanyahoe trouwens uitgenodigd om deel te nemen aan een regering met haar als premier en hem als minister van Buitenlandse Zaken, zijn antwoord, goed idee maar dan ben ik wel de premier en jij de minister van BZ.
De optie van een gedwongen partnership met roterend premierschap kan er nog komen indien onder druk van president Peres (lijkt echter steeds onwaarschijnlijker)

MIDEAST ISRAEL ELECTION

Advertentie

woensdag 22:00 uur Ook het linkse Meretz is een van de grootste verliezers en zakt naar een historisch dieptepunt van 3 zetels in de Knesset. De partij is aangeslagen.

woensdag 17:00 uur Karel de Gucht: kans op vredesakkoord duidelijk hoger met Livni als premier. VS: wij blijven buiten de discussie over interne aangelegenheden in Israel, zullen werken met welke regering er ook komt.

woensdag 15:00 uur Avigdor Lieberman houdt gesprekken met Livni én Netanyahoe. Ook Shimon Peres is niet zeker wie nu aan te stellen als formateur.

woensdag 11:00 uur Beide partijen hebben het idee verworpen van een gedeeld premierschap, nl. 2 jaar Livni en 2 jaar Netanyahoe. In het verleden is dit al in Israël voorgekomen trouwens. Zo’n regering van nationale eenheid zou ook een genoeg grote meerderheid hebben om niet door kleine partijen te worden gechanteerd. Let op, dit is een optie die later nog kan terugkeren.

woensdag 08:00 Analyse van de verkiezingen (Radio 1)

23:45 Aaron Malinsky te gast bij Phara, herbekijk de uitzending hier

(gesprek begint in laatste segment -rond minuut 33, best vooruit scrollen dus)


23:20
Zowel Netanyahoe als Livni zouden de overwinning claimen, Livni op basis van meer stemmen, Netanyahoe op basis van een bredere coalitie

23:00 uurLivni zal alles op alles moeten zetten om Avigdor Lieberman over te halen in een regering met Kadima te stappen. Dit blijft tot de mogelijkheden behoren. Lieberman zal in ruil hiervoor wel een hoge functie vragen, wie weet, misschien zelfs minister van Buitenlandse Zaken.

22:00 uur Maar volgens leden van de Likoed zal Netanyahoe, ook indien hij de tweede grootste partij wordt, nog steeds een groter aantal zetels kunnen bijeen rapen in een coalitie dan Livni, nl. 64 van de 120 in het parlement en dus een de facto meerderheid. Volgens hen zal Netanyahoe, ondanks de nederlaag dus, de nieuwe premier kunnen worden van Israel.

21:00 uur De eerste voorspellingen tonen een lichte voorsprong voor de Kadima partij van Tzipi Livni. Dit zijn exit polls die nog kunnen veranderen. We hebben dat ook meegemaakt in 1996 toen de eerste resultaten wezen op een overwinning van Shimon Peres, pas na 5 uur bleek de race nek-aan-nek en is Netanyahoe uiteindelijk toch met het premierschap gaan lopen. De volgende uren blijven cruciaal. We zullen geen toespraken zien van de politici tot diep in de nacht/ vroeg in de ochtend.