Antisemitisme en antizionisme, de lijn vervaagt – voorbeeld Yvette van Hauwe

vanhauwe

Yvette Van Hauwe is een fervent supporter van de Palestijnse zaak. Je vindt haar dan ook  vaak terug bij verschillende manifestaties. Ze komt ook steevast langs bij debatten waar iemand de Israëlische positie komt uitleggen. Dat ze de feiten van het conflict vaak door elkaar haalt is geen al te groot nieuws (ze wist blijkbaar niet dat de slachting in Sabra en Shatilla uitgevoerd werd door Arabische troepen, enz.)

De grootste drijfveer voor mensen als Yvette lijkt dan ook de haat tegen Israël te zijn. “Hate is stronger than love” hoort men wel eens, en dat lijkt in dit geval bevestigd. Ook verwart ze wel eens (bewust of onbewust?) de Belgische Joden met de Israëli’s.

Misschien minder gekend is dat bij deze generatie ‘activisten’ de grens tussen antisemitisme en antizionisme vervaagt.

Zo schreef Yvette op de website van HLN « Heb je nog nooit afgevraagt hoe het komt dat er geen enkel slachtoffer van 9/11 torens van joodse godsdienst was ? » Hiermee de mythe propagerend dat Israel achter de aanslagen zat! Een groots Joods complot, waar hebben we dat nog gehoord?

Advertentie

Het verhaal klopt natuurlijk langs geen kant, er waren wel degelijk heel wat Joodse slachtoffers op 9/11 en de website www.antisemitisme.be diende klacht in bij het CGKR voor deze uitspraak zie hier.

Conclusie: Wij vinden het spijtig dat (sommige) mensen in het anti-Israël kamp zich laten leiden tot algemene jodenhaat. Kritiek op Israël kan zeker, en gezien de moeilijke situatie in het Midden-Oosten, is dit misschien zelfs een vereiste. Maar door anti-Joodse standpunten in te nemen stelt dit kamp zich open tot kritiek wat hun belangrijkste missie, nl. de Palestijnen helpen,  nodeloos in het gedrang brengt.